Apu

Sitkeä rannekipu vaivaa, kättä särkee ja peukalo puutuu – mistä johtuu, Kiminkinen?

KuvatAdobe Stock

Kysymys:

Oikea ranteeni on ollut pari viikkoa kipeänä ja lääkäriltä sain diagnoosiksi jännetuppitulehduksen ja kipulääkkeet. Viikon kuurin jälkeen lääkkeet eivät ole auttaneet, koko kättä särkee kyynärpäähän asti ja peukalo puutuu. Mistä voisi johtua, onkohan vain paha tulehdus vai syytä mennä uudestaan lääkärille?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jännetuppitulehdus on lähtökohtaisesti rasitusperäinen vaiva. Ilmentääkö tätä sitten kansallinen tuppisuu, joka on katsonut parhaimmaksi informaation välittämisen rajoittamisen?

Kun rakensimme taloamme vuonna 1984, tartuin lapion varteen perustusten teon yhteydessä. Koska tunnustan kädentaitoni käsityömielessä vaatimattomiksi, se olikin oikeansuuntainen ratkaisu. Muutaman päivän huhkimisen jälkeen toinen ranteeni alkoi kipeytyä ja narista. Suunnittelija oli järjestänyt tilanteeseen sopivan ratkaisun: levon tavoittelun ja öljyä liikakuumentuneeseen jännetuppeen, joka alkoi nesteilyn myötä narista liikkeessä kuin pieksu pakkaslumessa.

Juuri niinä kevätpäivinä koitti aika, jolloin minun oli juokseminen Jyväskylässä Finlandia-maraton. Hätä ei ollut kummoinenkaan, koska juokseminen on jaloin eikä käsin tehtävä. Niinpä saatoin parannella ennätystäni ajassa mitaten. Aktiviteetti ei mitenkään häirinnyt rannettani. Se parani humisten, kun vain varoin tarttumasta lapioon. Sanonta ”siitä se lähtee mistä on tullutkin” ei päde rasitusvammojen akuuttihoidossa.

En lähde arvailemaan, millä tavoin olet rannettasi vaivannut. Harvemmin jänteet itsestään ”tulehtuvat”. Tavallisesti on kyseessä rakenteille uusi/poikkeava toistoliikesuoritus, jota ei ehkä tule itse aiheuttajaksi ajatelleeksi.

Vaivaan tarjotaan tulehduskipulääkkeitä ja särkyvoiteita. Niiden tehosta en menisi takuuseen. Merkittävintä on keskeyttää se rasitus, joka vaivan on aiheuttanut – kuten itselläni lapioiminen.

Kysyjän ikä jää minulle arvoitukseksi, eikä sitä ole naiselta soveliasta kysyäkään. Lääkärillä on tosin etuoikeuksia, koska diagnoosiin pääseminen on tärkeämpää kuin hetken harmistus. Koneiston ruostuessa, iän funktiona itse rannenivel voi tykätä rasituksesta kyttyrää polvinivelen tapaan. Se voi kipeytyä ja turvota. Silloin asiaa on autettu ranneniveleen suunnatulla kortisonipistoksella. Joskus törmään ranteessakin kihtiin, joka tokenee samalla konstilla – sillä kertaa. Kihti sinänsä edellyttää sen syiden selvittämistä.

Tapauksessasi annettu hoito ei ole tehonnut. Päinvastoin viikon jälkeen koko kättä särkee kyynärpäähän saakka ja peukalo puutuu. Keskimäärin tavallinen jännetuppitulehdus osoittaa viikossa lientymisen merkkejä.

Peukalon puutuminen viittaa siihen viestejä tuovien hermojen pinteeseen. Mikäli keskihermo jää puristukseen rannekanavassa, puutumista ilmaantuu kaikkiin muihin sormiin paitsi pikkusellaiseen. Nimettömästä sormesta puutuu puolet. Rannetta voi särkeä, mainitsemani sormet tikkuilevat usein ja tunne/särky voi säteillä aina olkapäähän saakka. Tyypillisen vaivan lääkäri yleensä tunnistaa. Tässäkin tapauksessa rasituksella on usein merkitystä. Vaivaa selvitetään käsin kopeloimalla ja tarvittaessa hermoa koneellisesti testaamalla. Lepoa, lastaa ja kortisonia uhmaavassa tilanteessa turvaudutaan joskus puukkoon.

Joskus kyseeseen saattaa tulla kyynärvarren lihasaitioihin painetta pukkaava rasitus tai kyynärpään luiden nivelnastojen seudun ärsytystila. Tarkemmin tutkimatta ei voi kuin arvailla. Uusi tsekki on paikallaan.

Julkaistu: 28.11.2019

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.