Tuulilasi

Sisätilojen mittapiirroksista

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minua on askarruttanut jo pitkään autojen sisätlilojen mittapiirroksissa muuan asia, Lueskellessani Chevrolet Cruzen testiä (TL 4/10) Sivulla 59 kuvatekstissä mainitaan, että etuistuinten pituussäätövara on 36 cm ja sivun 40 mittapiiroksessa asia selviääkin, Polville on takana tilaa etuistuimen asennosta riippuen 54-90 cm lukujen erotus on juuri tuo 36 cm. Samoin etäisyys polkimista etupenkin selkänojaan on 79-115 cm eli tuo 36 cm.

Kun silmäilin Cruzen sisarmallin Opel Astran sisätilojen mittapiirrosta, niin takapolvitilaa on 53-91 cm, lukujen erotus on 38 cm. Kun taas edessä mitta polkimesta etuselkänojaan on 89-123 eli erotus on 34 cm. Mikä siis selittää Opelissa 4 cm heiton etu- ja takapolvitilojen mitoissa? Ja miten nuo mitat mitataan, Onko etuistuimen korkeussäädöllä vaikutusta?

En tiedä, miten siellä Tuulilasissa suhtaudutaan muihin autoalan julkaisuihin, mutta Autobils Suomi ainakin ilmoittaa polvitilan mitan takana, kun edessä on metri polvitilaan Opel Astralle tuo luku oli 71 cm. Miten lasketaan metri polvitilaa edessä?  Mittaako tuulilasi etupolvitilan poljinten ollessa ylä asennossa, vai painettuina? Kiinnostaisi tietää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Autojen sisätilojen mittaaminen on usein hieman epämääräistä touhua, sillä kaarevien ja pehmeiden pintojen osalta mittaa joutuu lukemaan ns. hyvää makua käyttäen. Sentin tai parin heittoja tulee aika helposti, joten pelkkiin lukemiin ei kannata luottaa. Autovertailuissa asetamme autot järjestykseen koeistumalla niitä vuoron perään, kunnes järjestys saadaan testaajien mielestä oikeaksi.

Joskus muinaisuudessa mittasimme takaistuimen polvitilan eli etäisyyden takaistuimen etureunan ja etuistuimen selkänojan takaosan välillä. Siirryimme jo kauan sitten mittaamaan reisipituutta eli takaselkänojasta etuistuimen selkänojan takaosaan. Se etuistuimen takareuna on usein aika epämääräinen, miten paljon verhouskangasta pitäisi painaa sisään?

Edessä mitattava etäisyys on jarrupolkimesta selkänojaan. Tätä mittaa muuttaa paitsi istuimen pituussäätö myös korkeussäätö. Myös kulman muuttuminen pituussäätöä säädettäessä vaikuttaa mittaan, joten mitoissa esiintyvä säätövara on usein erilainen edessä kuin takana.

Julkaistu: 27.8.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.