Apu

Sipuli närästää – miten sitä kannattaisi käsitellä? Apu-klinikka vastaa

Reijo Laatikainen

KuvatAdobe Stock

Kysymys:

Rakastan valkosipulia ja muitakin sipuleita erityisesti salaateissa. Harmikseni saan usein närästystä, jos syön raakaa sipulia. Miten voisin välttää närästyksen? Onko jokin keino käsitellä sipulia siten, että siinä olevat hyvät ravintoaineet säilyisivät?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sipuli on omiaan aiheuttamaan ruoansulatusongelmia, kuten närästystä, kaasun kertymistä, turvottelua ja ripulia. Sipulin kypsentäminen voi hiukan helpottaa tällaisia siedettävyysongelmia. Asiasta ei tosin ole tutkittua tietoa.

Sipulin siedettävyys saattaa parantua merkittävästi, jos sitä säilötään viikkoja vesi-etikkaliemessä, kuten punajuurta on tapana säilöä.

Yksi sipulien ruoansulatusongelmia aiheuttava ainesosa on inuliini. Se kuuluu niin sanottuihin fodmap-hiilihydraatteihin. Ne ovat hiilihydraatteja, jotka sulavat ja imeytyvät huonosti.

Inuliini on vesiliukoista. Jos sipuli on pitkään vesiliuoksessa, osa inuliinista liukenee veteen. Näin jäljellä olevassa sipulissa on sitä vähemmän. Tästä syystä säilötty sipuli on jossain määrin paremmin siedetty.

Valkosipuliöljy on yksi hyvä tapa saada valkosipulin makua ruokiin ilman vatsahaittoja. Valkosipulin aromiaineet eivät ole keskeinen vatsavaivojen aiheuttaja vaan juuri tuo inuliini.

Inuliini ei juurikaan liukene rasvaan, joten valkosipuliöljyssä ei sitä ole. Kannattaa siis kokeilla valkosipuliöljyä, jossa ei ole näkyviä sipulin paloja jäljellä vaan pelkkää valkosipulin aromia.

Viimeisin keino on käyttää kevätsipulista ja purjosta vihreää osaa sekä ruohosipulia. Nämä ovat yleensä hyvin siedettyjä, mutta valitettavasti sipulin maku on niissä varsin mieto.

Närästys ja toiminnalliset vatsavaivat ovat luonteeltaan usein aaltoilevia. Kun on hyvä vaihe vatsan kanssa, voi yrittää syödä sipulia vapaammin.

Julkaistu: 6.4.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.