Apu

Voiko silmien kuivuminen arpeuttaa sarveiskalvoa? Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press
Julkaistu: 2.9.2022

Kysymys:

Kuinka yleistä on, että silmien sarveiskalvo arpeutuu kuivumisen vuoksi? Kuinka pitkälle arpeutuminen voi edetä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Silmät kuivat kuin syksyinen yö, pukkaa ajatukseksi, mutta kyseessä on todellinen ongelma. Varmistin asian kalakukkokaupungin yliopistosairaalan silmäkonsultilta. Hän sanoi, että onhan tuo valitettavan yleistä vanhemmiten. Arvellaan, että se on yleisin silmäsairaus. Kuivasilmäisyys on naisilla 2–3 kertaa yleisempää kuin miehillä. Se on silmän pinnan sairaus, jota on kahta päätyyppiä: kyynelnesteen liiallinen haihtuminen (90 prosenttia) ja sen liian vähäinen erittyminen (10 prosenttia). Kuivasilmäisyys on useimmiten lievää, mutta tulee tunnistaa tautimuoto, joka vaurioittaa pysyvästi ­silmän pintaa. Kyyneleritys tuppaa vähenemään iän myötä. Myös sairaudet ja lääkkeet vaikuttavat asiaan.

Oireina ilmenee roskan ja hiekan ­tunnetta silmissä, valonarkuutta, silmien vetistämistä, kutinaa ja punoitusta sekä näöntarkkuuden vaihtelua. Oireet ovat pahemmat aamulla, koska kyyneleritys on yöllä vähäistä. Oireilua lisäävät myös kuivattava tuuli, savuinen ja pölyinen ympäristö, jossa kyyneleet eivät suojaa silmää, sekä usein myös koneellinen ilmastointi, jonka ilmavirta kuivattaa silmää (silmätautien erikoislääkäri Matti Seppänen).

Hoidossa altisteet pyritään poistamaan ja käyttämään kostuttavia silmätippoja. Hoitamattomana sarveiskalvo voi pahimmillaan samentua haavaumien, tulehdusten ja arpeumien vuoksi. Tähän altistavat korkean iän aiheuttamat sairaudet. ­Tällöin potilas ei välttämättä kykene itse huolehtimaan asiasta tai tunne tarvetta hoitaa silmiään, jos oireita ei ole. Paha arpeuma voi johtaa sarveiskalvon ­vaihtoon, jos se soveltuu potilaalle

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.