Apu

Silmävaivan leikkaus pelottaa – Kysy Kiminkiseltä

KuvatMikko Vähäniitty
Julkaistu: 28.3.2020

Kysymys:

Minulla on vasemman silmän pohjassa ruttu, rypistymä ja haluaisin tietää, miten vaikea leikkaus on. Asun Enontekiöllä ja minun täytyy mennä Ouluun asti leikattavaksi. Selviänkö hengissä? Pelottaa, kun on muita terveyshuolia, polvi on kipeä vuoden -86 moottorikelkkaonnettomuuden jäljiltä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Terveisiä Enontekiölle, joka on suurempi kuin Uudenmaan lääni ja erityisesti Luppokotiin! Liekö enoja paljon syntynyt viime vuosina. Paljon kertoo tuo moottorikelkkaonnettomuus paikallisista oloista.

Tervehdin ilolla sekä Sinua että kysymystäsi, joka antoi mahdollisuuden jälleen kerran oppia uutta. Ei opetuksessa puhuttu 1970-luvun lopulla silmänpohjan rypyistä yhtikäs mitään, eikä muuten pitkään senkään jälkeen. Aiemmin olin kuullut asiasta vain sivulauseessa.

Ei auttanut muu kuin soittaa kalakukkokaupungin yliopistosairaalan silmäkonsultille. Häneltä sain kattavan ja ystävällisen vastauksen, mistä kiitän.

Silmän tarkan näön alueella (makula) voi esiintyä verkkokalvon kerrosten poimuuntumista. Sitä kutsutaan ryppykalvoksi (macular pucker), ja sen katsotaan liittyvän ikääntymiseen. Spekuleerataan, että verkkokalvon kerroksiin syntyy repeämä, joka kehittää arpikudosta (arpikalvo). Ilmeisesti lasiais- ja verkkokalvon repeämät altistavat ryppykalvolle – samoin silmään tehdyt leikkaukset, diabetes ja silmän sisäiset tulehdukset.

Ryppykalvo pysyy yleensä pitkään oireettomana. Edetessään se voi aiheuttaa näöntarkkuuden heikkenemistä tai koetun kuvan vääristymistä.

Tauti todetaan paremmalla mikroskoopilla ja tarvittaessa valokerroskuvauksen avulla. Ryppykalvoa ei tarvitse tietenkään hoitaa, jos näöntarkkuus pysyy riittävän hyvänä ja jos kuvan vääristymästä ei koidu haittaa. Tarvittaessa hoidoksi harkitaan lasiaisverkkokalvokirurgista toimenpidettä, jossa suoritetaan kalvojen kirurginen kuorinta (Matti Seppänen).

Tämmöinen siis Oulussa odottaa. Tuskin siinä nyt hengenlähtö on erityisen lähellä. Melkoista tarkkuutta vaatii operaattorilta sukeltaa silmän takaosaan temppu tekemään. Luotan kyllä oululaiseen osaamiseen, joten suositan leikkausta, jos silmän näkö on alkujaan huono. Tuskin se siinä tapauksessa paljon huonommaksi voi mennä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.