Terveys ja hyvinvointi
Silmäkivun syynä ohimovaltimotulehdus: Kiminkinen neuvoo
Julkaistu 5.10.2019
Apu

Kysymys:

Minulla todettiin ­polymyalgia eli ­lihasreuma noin 5-6 vuotta sitten. Olen ottanut Prednisolonia koko ajan, välillä vähentäen, mutta tulehdus­arvot ­kohoavat heti. Kuukausi sitten vasen silmäni kipeytyi. Minut lähetettiin sairaalan päivystykseen. Kortisonia ­lisättiin 40 mg:aan päivässä. Olen vähentänyt 5 mg viikon välein. Olen tavannut hoitavan terveyskeskuslääkärini vain yhden kerran koko aikana. Olen 79-vuotias.

Vastaus:

Harmillista, että omalääkäri-periaate murentuu useilla paikkakunnilla. Kansain­välisestikin on todennettu, että parhaat tulokset niin hoidollisesti kuin myös kustannusten näkökulmasta saadaan, kun potilasta hoitaa pitkäkestoisesti oma yleislääkäri. Toivottavasti Soten yritys palata juurilleen todella toteutuu, vaikka ”toivotaan, toivotaan” -astei­kolla tässä vielä painitaan.

Polymyalgia sammuu yleensä noin vuoden kortisonihoidon aikana. Kortisoni ei sitä paranna, mutta se pitää oireet loitolla sillä aikaa, kun tauti ­itsestään lientyy. Kokemukseni perusteella noin viidesosalle potilaista käy kuten sinulle; tauti tuppaa uusimaan, jolloin tarvitaan vuosikausia kestävää pieniannoksista kortisonihoitoa.

Ohimovaltimotulehduksen syynä on ohimovaltimon seinämän reumaattistyyppinen tulehdus. Tulehdus haittaa näköhermon alueen verenkiertoa ja voi aiheuttaa hapenpuutetta tällä alueella. Hoitamattomana tila voi vaurioittaa näköä. Se saattaa myös aiheuttaa kipua pureskellessa, sillä puremalihastenkin verenkierto voi ­pätkiä.

Yli kuudesosalla polymyalgia rheumatica -potilaista esiintyy ohimovaltimotulehdus. Sen kudostuhoa mittaavat laboratoriotutkimukset (La ja Crp) nousevat usein reippaasti. Ohimon alueella esiintyy kipua, ja usein ilmenee yleisoireita. Silmälääkäri saattaa havaita potilaan näkökyvyn heikentymistä. Diagnoosi voidaan varmistaa ottamalla koepala ohimovaltimosta.

Kuten kokemuksesta tiedätkin, hoito toteutetaan kortisonilla, jonka annos on vähintään tuplat polymyalgian aloitusannokseen verrattuna. Hoitoa tulee jatkaa pitkään (vuodesta puoleentoista) ja ­joskus pieniannoksisena pysyvästi. Pitkä­kestoisessa kortisonihoidossa tulee huolehtia siitä, ettei luusto ­rapistu.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.