Apu

Silmääni ilmestyi läiskä, onko syytä huoleen? Apu-klinikka

KuvatAdobe Stock
Julkaistu 10.7.2021

Kysymys:

Olen 76-vuotias perusterve nainen. Verenpainelääkitys on. Yhtäkkiä oikeaan silmääni ilmestyi pyöreä läiskä, joka on halkaisijaltaan noin 4 millimetriä, ja samaan aikaan musta kaarta muistuttava viiva. Onko syytä huolestua? Käytän silmälaseja, ja vasempaan silmään on kehittymässä kaihi, mutta se ei kuulemma aiheuta vielä toimenpiteitä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Isossa kirjassa puhutaan malkan ottamisesta pois ensisijaisesti omasta silmästä. Hämmästyin, kun tarkistin Wikisanakirjasta, mitä malkalla ymmärretään: olki- tai tuohikatolla oleva, harjalta räystäälle ulottuva katemateriaalin painona käytetty halkaistu kuusiseiväs.

Kysymyksestäsi ei selviä, mitä tarkoitat oikeaan silmääsi ilmestyneellä noin 4 millimetrin pyöreällä läiskällä. Koska ilmoitat mitan noin tarkasti, tuntuu todennäköisemmältä, että muutos sijaitsisi ­silmän pinnalla kuin näkyisi näkökentässäsi. Jos sarveiskalvolle (kirkas osa keskellä silmää) lentää rikka rälläkästä, se alkaa ­hangertaa viimeistään seuraavana päivänä. Tulehdukset (haavauma ja herpes) aiheuttavat punaisen silmän, särkyä ja näön hämärtymisen. Sarveiskalvolle ­jääneet arvet voivat aiheuttaa näkö­kenttään varjoja.

Sidekalvon tulehdus tai allergia ilmenee punaisena, kutiavana ja/tai rähmivänä silmänä. Sidekalvo voi alkaa joskus kasvaa sarveiskalvolle, jolloin puhutaan siipikalvosta. Sidekalvon alle voi syntyä verenpurkauma tai sen pinnalle muodostua joskus nesteen täyttämä rakkula, jonka puhkaisen neulan kärjellä. Toki ­silmän pinnalle voi kasvainkin kehittyä, mutta ne ovat todella harvinaisia. En ole yli 40 vuoteen yhtään sellaista havainnut.

Näkökenttään voi lasiaisirtauman yhteydessä ilmaantua katseen mukana karkaavia ”roskia” ja ”kärpäsiä” tai samentumia. Ne häviävät ajan mittaan, mutta joskus ne saattavat jäädä pitemmäksikin aikaa. Lasiaisen verenvuoto näyttäytyy nokisateena tai näön sumenemisena. Verkkokalvon kasvaimet, joskus jopa melanooma, voi häiritä kriittiseen kohtaan osuessaan näköä. Verkkokalvon ryppykalvo taas saattaa hämärtää näköä tai vääristää koettua kuvaa. Harmaakaihin aiheuttamat samentumat haittaavat näköä, mutta tuskin noin spesifisesti.

Nyt on aihetta käydä silmälääkärissä, joka mikroskooppeineen kykenee ­tekemään arvailuitani huomattavasti ­tarkemman diagnoosin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.