Apu Terveys

Miten selkäydinkanavan ahtaumaa pitäisi hoitaa? Tarvitaanko leikkausta? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu 13.1.2023

Kysymys:

Minulla on ollut selkäkipua jaksottain vuosien ajan. Pari vuotta sitten magneettikuvassa näkyi selkä­ydinkanavan ahtautta ja nikamien madaltumaa, joiden hoidoksi on määrätty liikuntaa, mutta se ei ole auttanut. Olisiko leikkauksesta apua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi on tavallisimmin seurausta ikääntymisen myötä syntyvistä, sinänsä normaaleista nikamien, nikamavälilevyjen tai pikkunivelten rappeumamuutoksista. Yleisimpiä spinaalistenoosin oireita ovat kävellessä paheneva alaselkä- ja alaraajakipu, alaraajojen väsyminen sekä puutuminen tai pistely, joka säteilee pakaroihin, reisien takapinnoille ja joskus varpaisiin saakka.

Liikunnalla on tarkoitus ylläpitää toimintakykyä ja mahdollisesti vähentää oireita. Liikunnalla ei kuitenkaan voi korjata varsinaisia selän rappeumamuutoksia. Ahtauman avartaminen leikkauksella on harvoin tarpeen, mutta se voi tulla kyseeseen, jos kipu käy sietämättömäksi tai uhkaa päivittäistä selviytymistä. Kahdeksan vuoden pitkäaikaisseurannassa kuitenkin todettiin, ettei leikkaushoidosta ole enempää hyötyä kuin tavanomaisesta hoidosta eli lääkärin seurannasta, kipulääkkeistä ja fysioterapiasta. Leikkaustarpeen arvioi aina hoitava lääkäri tapauskohtaisesti.

Pyöräily ja kuntopyöräily sopivat selkäydinkanavan ahtaumasta kärsivälle yleensä paremmin kuin kävely. Niissä harjoitellaan etukumarassa asennossa, joka aiheuttaa vähemmän kipua ja oireita. Lisäksi oireisiin voivat auttaa selkärangan liikkuvuutta parantava ja lihaksia vahvistava harjoittelu, ja erityisesti lonkan alueen lihasten venyttely.

Selkäliitto

Kysymyksiin vastasivat työterveyshuollon erikoislääkäri, Selkäliiton asiantuntijaryhmän jäsen Merja Rossi ja Selkäliiton liikuntatoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen.

Selkäliitto on kansanterveys- ja potilasjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa tutkittua tietoa selästä, kehittää selän terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntatoimintaa sekä ajaa selkäoireisten etuja.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.