Apu

Selkäkipu vaikeuttaa liikkumista, mutta lääkärit eivät pidä leikkausta tarpeellisena – Mitä pitäisi tehdä? Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press
Julkaistu: 12.9.2022

Kysymys:

Olen 52-vuotias nainen. Minulla on ylimääräinen lannenikama, joka on sakralisoitunut ja niveltynyt ­ristiluuhun. Koko oikea puoli selästä on kipeä, ja kävely on välillä hyvin hankalaa. Peräaukon seutu on välillä puutunut, ja istuminen tekee kipeää. Käytössä ovat kovat hermokipulääkkeet. Lääkärit eivät pidä leikkausta tarpeellisena, mutta voitaisiinko leikkauksella helpottaa kipuja?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ikäkuokassasi saattaa esiintyä vielä huolimattomasti tehtyjä yksilöitä. Toki pahimmat natisevat hetekat alkoivat ­syntymäsi aikoihin jo poistua. Leikki ­leikkinä, mutta selkäruotosi alaosassa on valuvika. Tosin kyseessä on melko yleinen anomalia, jonka ei yleensä pitäisi aiheuttaa oireita. Näitä paljastuu silloin tällöin, kun selkärankaa kuvataan.

Et kerro, kuinka kauan olet potenut selkävaivoja. Mainitset oikeanpuoleisen selkäkivun lisäksi peräaukon seudun puutumisen sekä istumisen ja kävelyn ajoittaisen vaikeuden. Kuvatut oireet edellyttävät alaselän magneettitutkimusta, mikä Sinulle lienee tehtykin. Voisi olla mahdollista, että puristuksessa olisi hermorakenteita, selkäydin tai jalkoihin viestiä kuljettavat hermot. Tavallisimmin taustalla ovat kuluman eli artroosin aiheuttamat painanteet, välilevytyrät, fasettinivelten kystat, etenkin vanhemmiten osteoporoottiset murtumat ja jopa kasvaimet.

Oireesi tuskin aiheutuu anomaliasta sinänsä, eikä anatomian korjaamiselle ole perusteita ja tuskin mahdollisuuksiakaan. Luonto on kyllä ruotosi muovannut mieleisekseen. Lääkärisi ovat tutkimusten perusteella arvioineet, ettei leikattavaa löydy. Siten leikkaus ei auta oireisiisi. ­Toinen asia on tietysti se, että tilanne voi muuttua joskus äkistikin, joten oireiden pahentuessa tai muuttaessa muotoaan uusi tutkimus voi käydä aiheelliseksi.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.