Apu

Selkä kipeytyi lapiohommissa ja nyt kipu säteilee pakarasta pohkeeseen – Onko vika piriformis-lihaksessa? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 23.6.2022

Kysymys:

Selkäni kipeytyi, kun riuhdoin lapiohommissa rakennustyömaallani. Vaiva tuntuu oikeassa pakarassa, josta kipu säteilee ajoittain pohkeeseen. Ajattelin, että se menee itsekseen ohi. Vaiva onkin lievittynyt jonkin verran, mutta kyllä se koko ajan tuntuu. Hieroja sanoi sen oleva piriformis. Onko näin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sana iskias pohjautuu kreikan kielen sanaan ischion, joka tarkoittaa lonkkaa. Iskiaskivulla ymmärretään yleensä polvitason alapuolelle säteilevää kipua, joka johtuu hermojuuren puristus- tai ärsytystilasta. Käytännössä kansan keskuudessa iskias tarkoittaa ylipäänsä jalkaan säteilevää kiputuntemusta. Sellainen saattaa aiheutua lukuisista syistä, sillä kipu voi tunnetusti heijastua laajalle.

Piriformislihas sijaitsee syvällä pakarassa reisiluun yläosan ja ristiluun välillä, se auttaa jalkaa kiertymään ulospäin. Ala­raajaa hermottava iskiashermo kulkee piriformislihaksen alta tai sen välistä.

Piriformis­oire­yhty­mällä ymmärretään piriformislihaksen kiristymisestä aiheutuvaa iskiashermon pinnetilaa. Sen tyypillisiksi oireiksi kuvaillaan kipua, puutumista ja pistelyä, joita ilmenee yleensä pakarassa, mutta ne voivat säteillä myös takareiden, pohkeen ja jopa jalkaterän tai jalkapohjan alueelle. Vaivaa yritetään hätyytellä esiin painamalla selällään lepäävän potilaan polvea kohti vastakkaista olkapäätä.

Lääkärinurani kokemuksella olen tullut varovaiseksi spekuloimaan piriformis­oireyhtymällä. Vuosikymmenien aikana vastaanotolleni on saapunut tasaisin väliajoin potilaita, joille on ehdotettu tätä diagnoosia. Jos oireet ovat olleet riittävän ankeuttavia, olen tarttunut magneettitutkimukseen. Melko usein vaivan syyksi paljastui välilevytyrä, selkäydin­kanavan ahtauma tai selkäydintä painava kysta. Varmasti on joitakin taitavia manuaalisen hoidon guruja, jotka kykenevät perustellusti epäilemään piriformis­oireyhtymää jalkaan säteilevän kivun aiheuttajaksi, mutta itsestäni ei siihen ole.

Tapauksessasi tarkistaisin alaselän magneettitutkimuksella, painaako jokin hermokudosta selkäytimen tai hermo­juurien alueella. Hyvin pieni osa selkä­kivuista johtuu vakavista syistä. Vanhemmilta naisilta pitää muistaa sulkea pois nikaman osteoporoottinen murtuma. Olen paaluttanut nyrkkisäännön: kun seniorileidi tulee valittamaan pahenevaa ristiselkä­kipua, pyydän aina ­lannerangan röntgenkuvan, jossa keskityn sivukuvaan ja sen ulottamiseen alimpien rintanikamien tasolle. Vaikka murtumaa ei tuoreeltaan näkyisikään, pyydän ­kontrollikuvan parin viikon kuluttua, ellei vaiva helpota.

Vanhemmiten lisääntyy myös selkä­ydinkanavan ahtautumisen ja pahan­laatuisten muutosten (myelooma, eturauhassyövän luustometastaasi) mahdollisuus, vaikkeivat kovin yleisiä olekaan. Täysin oireettomia välilevytyriä löydetään usein sattumalta jo nuoresta iästä alkaen.

Oireinen välilevyperäinen iskias paranee valtaosalla potilaista 2–3 kuukauden kuluessa. Hermokudoksen vapauttava leikkaus tehdään vain, jos ensioireena on jalan halvausoire (reilu peroneuspareesi) tai koko selkäytimen ahtautuminen eli cauda equina -oireyhtymä, jonka oireita ovat alapään tuntopuutos, virtsa- tai uloste­umpi, peräaukon löysyys ja jalkojen heikkous. Leikkaukseen voidaan joutua myös, jos potilas ei pärjää kipujen kanssa intensiivisestä hoidosta huolimatta.

Joskus magneettikuvassa hyökkää silmille selkäydintä reippaasti ahtauttava kysta, joka tekisi mieli imaista heti pois. Selkäydinkanava voi iän myötä ahtautua kulumaprosessin aiheuttaman liikamitoitetun rustottumisen ja luunmuodostuksen vuoksi. Silloin alkaa esiintyä jalkoihin säteileviä kipuja ja jalkojen lihasheikkoutta kävellessä eli spinaalista katko­kävelyä. Vaiva saattaa akutisoitua päivystysleikkausta vaativaksi. Kohtuullisten ahtaumaoireiden kanssa pärjäillään kyllä usein arjessa. Leikkausintoa jarruttavat muutosten laaja-alaisuus, potilaan korkea ikä ja muut sairaudet. Luonnollisesti ­halvauksen uhatessa vaaka kallistuu ­riskin ottamisen suuntaan.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.