Terveys ja hyvinvointi
Selkäkipu ja liikunta – Mikä on parasta liikuntaa selkäkipuiselle?
9.11.2023
 |
Apu Terveys

Kysymys:

Minulla on ollut selkä ajoittain kipeä jo useiden vuosien ajan. Aiemmin kävin ryhmäliikuntatunneilla, mutta ne ovat jääneet. Ajattelin aloittaa nyt syksyllä liikunnan uudelleen. Mikä olisi turvallinen ja paras liikuntamuoto selkäkipuiselle?

Vastaus:

Hienoa, että olet aloittamassa liikunnan uudelleen. Harjoittelun ja liikkumisen on todettu lyhentävän selkäkipujaksoja ja vähentävän kipujaksojen uusiutumista. Monien erilaisten liikuntamuotojen on todettu vähentävän kipua ja lisäävän toimintakykyä, eikä niiden välillä ole merkittävää eroa. Liikuntamuodon voit valita omien mieltymystesi ja kiinnostuksesi perusteella. Mieti myös, miten laji sopii arkeesi. Tällöin liikunnasta tulee todennäköisemmin pitkäaikaisempi harrastus.

Aloita liikuntaharjoittelu maltillisesti ja lisää liikuntakertoja sekä harjoitusten rasittavuutta ja kestoa vähitellen. Muista myös riittävä palautuminen ja uni sekä terveellinen ruokavalio.

Mikäli ryhmämuotoinen liikunta kiinnostaa, kannattaa tutustua paikallisten selkäyhdistysten liikuntaryhmiin (selkakanava.fi/selkayhdistykset), joissa saa asiantuntevaa ohjausta ja pääsee liikkumaan vertaisten kanssa. Selkäliiton Selkäkanava.fi-sivustolta löytyy myös kotiharjoitteluohjeita. Lisäksi hyötyliikunnan ja kaikenlaisen arkiliikkumisen lisääminen kannattaa. Voit esimerkiksi lisätä liikkumista kävellen tai pyörällä.

Selkäliitto

Kysymyksiin vastasivat työterveyshuollon erikoislääkäri ja Selkäliiton asiantuntijaryhmän jäsen Merja Rossi ja selkäneuvonnan koordinaattori Satu Nieminen Selkäliitosta.

Selkäliitto on kansanterveys- ja potilasjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa tutkittua tietoa selästä, kehittää selän terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntatoimintaa sekä ajaa selkäoireisten etuja.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.