Apu Terveys

Välilevyn pullistuma leikattiin – Selästä on löytynyt sen jälkeen Modic-muutoksia – Mitä ne ovat? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu 20.1.2023

Kysymys:

Selästäni on leikattu välilevypullistuma kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen selkä on ollut välillä kipeä. Kolme vuotta sitten minulta löytyi Modic 1 -muutoksia. Nyt on ollut usean kuukauden ajan puutumista, pistelyä ja osittain tunnottomuutta jaloissa. Alaselässä on myös kosketusarka kohta. Mikä selässäni on vialla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Modic-muutokset ovat selkärangan nikamien päätelevyjen alaisia luuydinmuutoksia. Ne näkyvät magneettikuvissa. Muutoksia esiintyy etenkin välilevyjen rappeutumis- ja pullistumismuutoksien yhteydessä. Ne voidaan jakaa kolmeen alatyyppiin.

Tyypin 1 Modic-muutokset ovat tulehduksellisia muutoksia. Näiden muutosten on todettu olevan yhteydessä alaselkäkipuun. Tieteellistä näyttöä ei kuitenkaan ole, ja siksi ei voida varmuudella sanoa, onko kosketusarkuus alaselässäsi seurausta Modic 1 -muutoksesta. Käytännön työssä vain hyvin pieni osa potilaista on huomattavan kivuliaita ja esimerkiksi arkoja paineelle, vaikka heillä olisi todettu kookas Modic 1 -muutos.

Tyypillisesti Modic-muutoksia esiintyy välilevyrappeuman yhteydessä. Välilevyrappeumassa eli diskusdegeneraatiossa nikamavälilevyn nestemäinen ydin menettää kimmoisuuttaan ja painuu helpommin kasaan. Madaltuneen nikama­välin hermojuuriaukot saattavat ahtautua joissakin asennoissa tai liikkeissä siten, että niissä kulkevat hermojuuret ärsyyntyvät hetkellisesti. Tämä voisi selittää alaraajojen oireilua. Kysymyksestä ei käy ilmi, ovatko alaraajojen oireet ajoittaisia vai jatkuvia. Lääkäriin on syytä mennä, mikäli oireilu voimistuu ja/tai alkaa haitata päivittäistä toimintakykyä tai alaraajoissa ilmenee selvää lihasheikkoutta tai voimakkaita tuntopuutoksia.

Itsehoitona olisi hyvä liikkua päivittäin. Jokapäiväinen liikunta vahvistaa kehon omia kivunsäätelyjärjestelmiä, jolloin toimintakyky paranee ja selkäkipu vähenee. Esimerkiksi kävely sopii monelle selkä­kipuiselle ja on usein helpoin tapa lisätä liikettä päivään. Hyödyllistä voi olla myös jaksottaa päivään liikkumista ja lepoa tai rentoutumista. Rentoutuminen laukaisee lihasjännitystä, lievittää kiputilan aiheuttamaa stressiä ja vähentää kipuja.

Selkäliitto

Kysymyksiin vastasivat työterveyshuollon erikoislääkäri, Selkäliiton asiantuntijaryhmän jäsen Merja Rossi ja Selkäliiton liikuntatoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen.

Selkäliitto on kansanterveys- ja potilasjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa tutkittua tietoa selästä, kehittää selän terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntatoimintaa sekä ajaa selkäoireisten etuja.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.