Apu

Seksielämä pilalla: Eturauhasen höyläys epäonnistui – Onko mitään tehtävissä? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 30.4.2021

Kysymys:

Olin eturauhasen höyläyksessä vuonna 2018. Se epäonnistui, ja virtsan kulku lakkasi kokonaan. Uusi höyläys tuhosi orgasmin täysin. Lisäksi vaurioitettiin peniksen kudoksia niin, että kehittyi Peyronien tauti. Se vei tunnon ja erektion ja aiheutti pahan käyristymän. Näistä haitoista ei mainittu etu­käteen. Seksuaaliset toiminnot on nyt tuhottu ja niiden myötä myös muu elämä. Yöunet sekä keskittymis- ja työkyky ovat menneet. Jäljellä on epätoivo, ahdistus ja katkeruus. Psykiatrista ei ole ollut apua. Mitä on tehtävissä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksesi aihepiiri on tärkeä. On erinomaista, että voimme sitä tässäkin käsitellä. Itse tapahtumakokonaisuudesta sinulla on kertomasi käsitys. Jotta olisi mahdollista tietää, mitä on tehty ja millä tavalla, pitäisi oikeudenmukaisuuden vuoksi olla tarkka tieto myös toimen­piteiden suorittajilta.

Lausunnon ja mielipiteen esittäjäksi en ole käypäinen senkään vuoksi. Onneksi ei tarvitsekaan, sillä Suomi on oikeusvaltio, joka on laatinut toimivan järjestelmän tällaisten tilanteiden varalle: potilasvakuutuksen.

Sen alkumetreistä olen pienesti perillä.Nykyiselle potilaalleni tehtiin selkäleikkaus vuonna 1978 Jyväskylän Ortopediasairaalassa. Sen yhteydessä reisilaskimoon syntyi reikä. Seuraavana yönä jouduttiin hätäleikkaukseen, josta potilas selvisi rimaa hipoen valtavien veripussiröykkiöiden tukemana. Tarvittiin toinenkin leikkaus, ja vielä pari kuukautta sen jälkeen kuuluisa dosentti Martti Vastamäki korjasi hätäleikkauksessa vaurioituneen reisihermon Invalidisäätiöllä.

Ortopediasairaalan ylilääkäri Tapio Tervo on valveutunut mies. Hänellä ei ollut mitään tekemistä potilaan hoidon kanssa, mutta hän sai tästä tapauksesta kimmokkeen potilasvakuutuksen vauhdittamiseksi Suomeen. Potilasvakuutuslaki annettiin Naantalissa 25.7.1986.

Jokaisella sekä julkisella että yksityisellä terveydenhuollon toimintayksiköllä on nimetty potilasasiamies. Hänen lakisääteisenä tehtävänään on neuvoa ja antaa tietoa potilaan asemasta ja oikeuksista. Jos potilas on tyytymätön saamaansa hoitoon tai kohteluun, hän voi ottaa yhteyttä tuohon potilasasiamieheen ja saada neuvoja, miten saa asiansa selvitettyä.

Potilasasiamies auttaa tarvittaessa potilasta selvittämään ongelmaansa hoito­paikassa. Hän myös neuvoo ja tarvittaessa avustaa potilasta muistutuksen, kantelun tai Potilasvakuutuskeskukselle tehtävän potilasvahinkoilmoituksen tekemisessä.

Tapaukseesi ei ole mahdollista ottaa kantaa kuin yleisesti. Hyvin tehdyn höyläyksen seurauksena siemensyöksy suuntautuu rakkoon, mutta varsinaiseen orgasmiin se ei vaikuta. Höyläysleikkauksen jälkeen esiintyy monestakin syystä miehisen suorituskyvyn heikkenemistä, yleensä tilapäisesti.

Mikä on Peyronien tauti?

Peyronien taudilla tarkoitetaan siittimen paisuvaisessa esiintyvää kovettumaa. Siitin käyristyy erektiossa kovettuman suuntaan. Kolmasosalla oireena ilmenee erektiokipua. Höyläysleikkauksella ja Peyronien kehittymisellä ei pitäisi olla yhteyttä. Tilan hoitamiseksi käytetään joskus kovettumaan injisoitavaa ­kollagenaasia tai leikkausta.

Ymmärrän tilanteesi ankeuden. Potilas on aina paras asiantuntija siinä, miltä hänestä itsestään tuntuu. Sitä vastoin oireiden aiheuttajan selvittäminen vaatii jo asiantuntijan perehtyneisyyttä. Varsinkin intiimeille alueille kajoavat toimenpiteet ovat erityisen herkkiä aiheuttamaan ongelmia. Toivon sinun pystyvän keskustelemaan tilastasi avoimin mielin alan asiantuntijoiden kanssa ja saamaan asianmukaista tukea ja hoitoa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.