Terveys ja hyvinvointi
Seksi jännittää: Olen kuusikymppinen nainen ja tapasin mukavan miehen – Mitä pitäisi huomioida pitkän tauon jälkeen? – Apu-klinikka vastaa
Julkaistu 10.9.2020
Apu

Kysymys:

Olen kuusikymppinen nainen. Vaihdevuodet ovat olleet ja menneet. Olen hiljattain tavannut mukavan miehen, ja seksikin on taas ajankohtaista. Edellisestä suhteesta on kulunut jo kahdeksan vuotta. Yhdyntä näin pitkän tauon jälkeen jännittää. Onnistuuko se, kuten ennenkin? Onko jotain, mitä tässä tilanteessa kannattaisi huomioida?

Vastaus:

Muutama asia kannattaa huomioida tässä tilanteessa. Vaihdevuosien jälkeen matala estrogeenitaso voi aiheuttaa limakalvojen kuivumista ja haurautta.

Siksi suosittelen paikallisestrogeenin käytön aloittamista, mikäli et vielä sitä käytä. Valmisteita on useita ja niitä saa apteekista ilman reseptiä.

Myös valmistemuotoja on erilaisia: on tabletteja, voidetta ja emätinrenkaita, joista vapautuu estrogeenia. Tilanteessasi voide tai tabletti olisivat parhaimmat vaihtoehdot.

Käyttö kannattaa aloittaa kuurilla siten, että voidetta tai tabletti laitetaan emättimeen iltaisin ennen nukkumaan menoa kahden viikon ajan.

Liukuvoidetta yhdynnän aikana

Sen jälkeen ylläpitohoito kaksi kertaa viikossa riittää pitämään limakalvot hyvässä kunnossa.

Yhdynnän aikana on hyvä käyttää liukuvoidetta, jotta limakalvot pysyvät ehjinä eikä yhdyntä tuota tarpeetonta kipua.

Yhdynnän pitäisi onnistua, kuten ennenkin, mutta on täysin ymmärrettävää, että tilanne jännittää monen vuoden tauon jälkeen.

Näistä tuntemuksista on hyvä keskustella uuden kumppanin kanssa ja pohtia yhdessä, miten jännitystä voisi lievittää. Omat toiveet kannattaa ilmaista selkeästi ja kannustaa kumppania kertomaan omia ajatuksiaan asiasta.

Mahdollisissa ongelmissa kannattaa hakea apua seksuaalineuvojalta tai -terapeutilta. Suomessa on nykyisin kattava seksuaaliterveysammattilaisten koulutusjärjestelmä, ja heidän palveluitaan on saatavilla laajalti esimerkiksi yksityisillä terveysasemilla. Myös monella kollegallani on seksuaalineuvojan tai -terapeutin lisäkoulutus.

Hyvää tietoa 60–90-vuotiaiden seksuaalisuudesta saa esimerkiksi Anne Leinosen ja Jaana Syrjälän toimittamasta ja Väestöliiton julkaisemasta Kosketuksen kaipuu -teoksesta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.