Tuulilasi

Sekoittuuko RE85 ja Diesel keskenään, vai kerrostuuko aineet.

Tapio Ketonen

Kysymys:

Moi, tuli vahingossa tankattua dieselin sekaan 5 litraa alkokolibensaa. Sekoittuuko RE85 ja Diesel keskenään?Sitikka ei kyllä vielä ole pahemmin ruvennut kiukkuilemaan, vaikkakin voimaan sen on vaikuttanut. Väännössä on havaittavissa selkeää laskua.

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa sekoittuu, mutta etenkin jos kyseessä on yhteispaineruiskutus- eli common rail -diesel, vaurioriski on aika suuri. Etanoli liuottaa mukaansa vettä polttonestejärjestelmän vedenerottimesta tai suodattimesta. Yhteispainejärjestelmässä paine on erittäin korkea, ja bensiinin sekä myös etanolin kyky voidella on olematon, ja mukana kulkeutuva vesi voi saada pumpun leikkautumaan kiinni. Vaikkei pumppu välttämättä leikkaisikaan kiinni, sen kuluminen nopeutuu merkittävästi.

Vanhoissa perinteisellä ruiskutusjärjestelmällä varustetuissa dieseleissä tilanne ei ole yhtä vakava, mutta ei heikompi voitelu niissäkään ole eduksi. Dieselpolttonesteen rikkipitoisuuden laskeminen on heikentänyt aineen voiteluominaisuuksia.

Tuossa tapauksessa lisäisin kiireesti säiliöön jotakin voitelevaa lisäainetta, vaikka vahinkoa onkin jo tapahtunut. Toinen vaihtoehto on vaihtaa pikaisesti polttoneste varmasti oikealaatuiseen. Ylipäänsä moottoria ei pitäisi käynnistää lainkaan, jos tankkiin on joutunut väärää ainetta.

Julkaistu: 16.11.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.