Apu

Saunan jälkeen päänsärkyä ja oksettava olo – Voiko Sjögrenin syndrooma, diabetes tai korkea kolesteroli olla syy pahoinvointiin? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 3.6.2020

Kysymys:

Olen 66-vuotias nainen Itä-Suomesta. Ongelmani on, että saunan jälkeen seuraavana aamuna koskee päähän ja on oksettava olotila. Minulla on sokeritauti, kulumavika ja liian korkea kolesteroli. Minulta otettiin huulen alapuolelta koepala. Lääkäri totesi, että minulla on Sjögrenin syndrooma, kun aluksi epäiltiin reumaa. Onko sairaudella jotain yhteyttä huonoon olooni?

Näytä vastaus

Vastaus:

Heität täkyn, johon ei voi olla tarttumatta. Mitäpä singahtaa heti mieleen, jos kertoo, että saunaillan jälkeen aamulla koskee päähän ja on oksettava olo?

Älä pahastu, sillä et tarkoita tätä, mihin on puututtava kansanterveydellisestä näkökulmasta. Silmäilen vuoden vaihteessa julkaistuja kuolemansyytilastoja.

Alkoholi yleisin kuolinsyy työikäisillä miehillä

Työikäisten miesten ykkösenä vuonna 2018 komeilee edelleen monarkki alkoholi 790 vainajan lukemalla. Kansaa kiitän, ettei olla enää vuoden 2007 lukemassa 1425, jonka eduskunta sai aikaan vuonna 2003 laskemalla rajusti viinan hintaa Viron tuonnin vuoksi.

Työikäisiä naisia kuoli viinaan 242, jota korkeammalle ylsi nyt kolmantena vuotena peräkkäin rintasyöpä 268 kuolleella.

Tästä opimme kaksi asiaa: viinalla ja sen hinnalla ei ole syytä läträtä ja että rintojen tutkiminen on tärkeää.

Sekä työikäisten miesten että naisten alkoholikuolemat kääntyivät lievään nousuun. Nuorten huumekuolemien lisääntyminen on ison huutomerkin arvoinen.

Sauna ei sovi kaikille

Sauna merkitsee kansallisesti tavattomasti. Siellä riisutaan aseet ja tittelit, kohdataan ihminen ihmisenä ja tehdään merkittäviä päätöksiä. Meillä lämpenee tarpeenvaraisesti Pienen Lumperoisen rannassa savusauna.

Todentuu harmilliseksi, ettei sauna sovi kaikille. Keskimäärin se voidaan luokitella terveyttä edistäväksi instituutioksi. Jo puhtaus on puoli ruokaa, vaikka laihaksi sekin käy, ellei muuta syötävää ole.

Juuri tuotiin päivystykseen potilas, jonka hengityksessä tuoksui ketoosi, jota tavataan himokarppaajilla ja muun muassa insuliinin vajeessa.  Syyksi totesin ruoan puutteen – nykyaikana!

Sepelvaltimotauti: saunan lämpö laajentaa suonia

Saunassa stabiilia sepelvaltimotautia sairastavakin yleensä viihtyy, sillä lämpö laajentaa suonia. Kohtuus pitää muistaa ja pitäytyä parhaimmillaan savusaunassa toteutuvassa hitaasti kohoavassa maltillisessa lämmössä. Kuumassa kypsyy palvilihaa, ja kiukaassa palaa humalaisen takapuoli.

Saunassa vaara vaanii siinäkin, että lämpötilan nopea vaihtuminen altistaa verenpaineen laskulle. Löylyistä suihkuun menon yhteydessä on moni pökrännyt. Olen itsekin melkein lukua ottanut. Ei ole järkevää syöksyä löylyistä pää edellä jäiseen veteen – etenkään vanhempana ja humalassa.

Fibromyalgia: sauna voi aiheuttaa pahoinvointia

Joillekin saunasta koituu tuntemattomasta syystä huonoja fiboja. Näin käy usein niille, jotka potevat fibromyalgiaa. Heidän hermostonsa aistii ympäristöään tavallista herkemmin. En osaa arvailla, miksi sauna ei sovi joillekin. Silloin täytyy totella yrityksen ja erehdyksen lakia.

Poden itsekin Sjögrenin syndroomaa, sillä Matti Sjögren opetti minua kansakoulussa. Varsinaisesti kyseessä on reumasairauksiin lukeutuva autoimmuunitauti, tai sitten se voi liittyä muihin autoimmuunitauteihin, kuten nivelreumaan.

Oireistoa hallitsee limakalvojen kuivuminen (silmät, suu, ruokatorvi, keuhkoputket, emätin). Poikkeava väsymys sekä lihas- ja nivelkivut ovat tavallisia, mutta niveltulehdus on harvinainen. Saattaa olla, että Sjögrenillä voisi olla jotakin tekemistä saunan sietosi kanssa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.