Tuulilasi

Sateliittiradion tarve euroopassa pieni FM-tekniikalla tapahtuvien lähetysten johdosta

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minua kiinnostaisi tietää, että onko täällä Suomessa uusiin/uudehkoin autoihin saatavilla sateliittiradiota? Koska tämä on jo aika suosittua tuolla Ameriikan maalla!

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän sen satelliittiradion täälläkin saa, mutta mitäpä sillä tekisi? Täällä ei ole mitään kuunneltavaa. Satelliittiradio on jenkkien hommaa. Siellä tavallisissa radiolähetyksissä käytetään AM-tekniikkaa, jolla äänenlaatu on suoraan sanottuna surkea. Euroopassa likimain kaikki radiolähetykset tapahtuvat FM-tekniikalla.

USA:ssa ei ole FM-asemaverkkoja laajalla maaseudulla tapahtuvaa kuuntelua varten. Niinpä satelliittivastaanotto on ainoa keino saada korkealaatuista kuunneltavaa autoihin tai myös kotivastaanottomin kaupunkien ulkopuolella.

Satelliittivastaanoton tarvitsema tietoliikennesatellitti on kaupallisen yrityksen omistama, ja sen käytöstä peritään maksu. Nämä maksut ovat tiettävästi parinkymmenen dollarin suuruusluokkaa kuukaudessa.

Satellitti- kuten digitaaliradiokaan ei ole ottanut Euroopassa tulta. Täällä on tarjolla riittävän paljon ja sekä sisällöllisesti että teknisesti riittävän laadukasta ohjelmatarjontaa, jota voidaan ottaa vastaan tavallisilla halvoilla radioilla.

Muuten, tuossa on linkki Etelä-Euroopassa näkyvän 1worldspace-satelliittiradion palvelun näkyvyysalueisiin: http://www.1worldspace.com/coverage_map

Julkaistu: 24.9.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.