Tuulilasi

Saksan rekkaliikenne

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tuli tuossa autoiltua Saksan maalla ja alkoi ihmetyttämään tämä rekkojen käytös. Nimittäin moottoriteidet parkit tulivat joka ilta ääriään myöten täyteen rekoista nähtävästi siellä on iltaisin ajokielto tms. Sitten jäi ihmetyttämään ettei tämä koske kuitenkaan kaikkia rekkoja. Ja minkäänlaista logiikkaa siihen ei maalaisjärjellä tuntunut löytyvän. Onko sinulla käsitystä mitkä ovat nuo ajat Saksassa milloin rekkaliikenne on moottoritiellä kielletty? ja jos on miksi se ei koske kaikkia (poikkeuslupa?)

Näytä vastaus

Vastaus:

Saksan lain mukaan yli 7,5-tonnisten sekä perävaunullisten kuorma-autojen liikennöinti on kielletty sunnuntaisin ja juhlapäivinä kello 0 – 22 välisenä aikana. Lisäksi aikavälillä 1.7. – 31.8. liikennöinti on kielletty erikseen määritetyillä moottoriteiilä ja maanteillä. Juhlapäivät, jota ajokielto koskee, on lueteltu täällä. Ajokieltoon myönnetään poikkeuslupia esimerkiksi elintarvikekuljetuksille ja joillekin muillekin erillisen harkinnan mukaan.

Parkkipaikkojen täyttyminen kuitenkin liittyy ennen kaikkea autonkuljettajien ajoaikasäännöksiin, jotka ovat samanlaisina voimassa myös Suomessa. Autonkuljettajan yhtäjaksoinen ajoaika on enintään 4,5 tuntia, sitten on pidettävä vähintään 45 minuutin tauko. Vuorokautinen ajoaika saa olla enintään 9 tuntia, sen saa kaksi kertaa viikossa pidentää 10 tuntiin. Vuorokaudessa pitää olla vähintään 11 tunnin pituinen yhtäjaksoinen lepoaika, jonka saa enintään kolme kertaa viikossa lyhentää yhdeksäntuntiseksi.

Nuo säännökset säätelevät siis hyvin tarkkaan rekkakuskien ajankäyttöä. On ymmärrettävää, että useimmat pyrkivät sovittamaan vuorokausilevon yöaikaan. Jos lisäksi tuo 4,5 tunnin ajoaika menee umpeen, autolle on pakko löytää pysäköintipaikka vaikka huoltoasemalle johtavalta rampilta. Tärkeimpien rekkareittien pysäköintipaikat täyttyvät jo hyvissä ajoin illalla. Ajoajan ylittämisestä tulee niin ankarat rapsut, että väärä pysäköinti on siihen verrattuna pikkurike.

Julkaistu: 24.6.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.