Apu

Sairaus vaurioitti kuuloa, ja nyt korvissa soivat virret – Auttaisiko uusi ja parempi kuulokoje? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 25.5.2021

Kysymys:

Minulla vaurioitui vasen korva noin 20 vuotta sitten, kun sairastuin rajusti GPA:han. Kuulokojeet ovat olleet kauan käytössä. Kuulen virsiä, muita kappaleita, kovaa tuulta, hiustenkuivaajan ääntä jne. aina, kun on hiljaista. Raivostuttavaa! Yritän pitää radiota auki. Miehelleni sanoin, että olen varmaan hullu. Illalla on vaikea saada unta. Minulle on luvattu paremmat kuulokojeet, ja toivoisin niiden auttavan, mutta miten mahtaa käydä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kirjainyhdistelmät herättävät hämmennystä. Niitä riittää joka lähtöön. Aivotoimintani löi tyhjää, joten piti turvautua ATK:hon. GPA:lle tarjottiin selitystä: grade point average – kurssien keskiarvo. Vastaan tuli myös ilmeinen kysyjän sairaus, jonka olen tuntenut Wegenerin granulomatoosina. Kymmenen vuotta lääketieteessä on käytetty termiä granu­lomatoottinen polyangiitti eli GPA.

Vaikka Wegenerin tiedän ja sitä sairastavia tunnen, tekee terää päivittää harvinainen tauti (Suomessa arviolta 840–1 350 tapausta). Kyseessä on vaskuliitti, jossa pienet valtimot, laskimot ja hiussuonet tulehtuvat. Se oireilee etenkin ylähengitysteissä, keuhkoissa ja munuaisissa, mutta myös monissa muissa elimissä ja kudoksissa. Sivuontelo- ja välikorva­tulehdukset ovat tavallisia. Korvien oireet voivat johtaa pahimmillaan kuulon menettämiseen (Tom Pettersson).

Monet vaskuliitit ovat autoimmuuni­sairauksia, joissa kehon immuunijärjestelmä kääntyy itseään vastaan. GPA:n diagnoosi perustuu oirekuvaan, ANCA-­vasta-aineiden määritykseen ja kudosnäytteisiin. Hoitona käytetään immuuni­vastetta kontrolloivia lääkkeitä. GPA:han liittyvien nenä-, korva-, kurkku- ja silmävaurioiden korjaaminen voi vaatia leikkaushoitoa.

Koska olen jo tänä vuonna vastannut tinnituskysymykseen, en käy aihetta uudelleen läpi. Halusin kertoa GPA:sta ja sen laajasta kirjosta. Vaurio sisäkorvaan kulkevissa hermoradoissa voi johtaa tinnitukseen. Näin käy aina joissakin tapauksissa, kuten akustikusneurinoomassa ja äkillisessä kuulonmenetyksessä.

Kerrot monenkirjavista äänistä. Niistä kaikki, kuten virret ja tunnistettavat melodiat, tuskin aiheutuvat pelkästään sisäkorvan viasta. Kyseessä täytyy olla laajempi hermokudoksen toimintahäiriö aivoissa. Tinnitukseen ei ole parantavaa hoitoa, mutta kuulolaitteen säädöillä sitä voidaan usein helpottaa. Uusi kokeellinen magneettistimulaatio ei paranna tinnitusta, mutta voi joillakin potilailla vähentää sen voimakkuutta ja häiritsevyyttä.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse” Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.