Apu

Sairastan nivelreumaa, polyneuropatiaa ja verenpainetautia - onko syy lääkityksessä, Kiminkinen?

KuvatAdobe Stock

Kysymys:

Minulla on ollut nivelreuma melkein 10 vuotta. Luoja on suonut vielä toisenkin ilkeän sairauden, polyneuropatian. Kysyn mielipidettäsi lääkityksestäni. Reumaan otan Oxiklorin 300 mg/pv, Trexan 10 mg 1tab/vk, Prednisolon 5mg puolikas/pv. Verenpaineeseen Coversyl Novum 5 mg. Tähän polyneuropatiaan ei ole mitään lääkettä. Arvaat varmaan, että on ilkeä sairaus, yöllä pakottaa jalkoja, vasaravarpaat on myös. Nuorena olin terve kuin pukki. Olen 66-vuotias, hoikka 64 kg.

Näytä vastaus

Vastaus:

Nivelreumasta saat vertaistukea, sillä olen potenut sitä yli 20 vuotta. Olen käyttänyt kaikkia mainitsemiasi reumalääkkeitä, joista Trexania 20 mg/viikko koko ajan. Nykylääkehoito on koitunut meille reumaatikoille siunaukseksi. Riemuitsin, kun juoksin juuri kymmenen kilometrin maastolenkin kauden ennätysajassani.

   Ajatuksesi kulkevat ilmeisimmin siihen suuntaan, voisiko lääkitykselläsi olla osuutta polyneuropatiaan. En ihmettele huoltasi, sillä käyttämillemme reumalääkkeille esitetään melkoisia haittoja jopa arvovaltaisissa teksteissä. Jo tässä vastaukseni vaiheessa korostan, että nivelreumassa käytettävät miniannokset metotreksaattia (Trexan, mtx) ovat erittäin turvallisia. Sivuvaikutukset ovat annosriippuvaisia. Apu-lehden numerossa 40 käsittelin mtx:ia perusteellisesti. Asiantuntijana käytin reumaprofessori Tuulikki Sokka-Isleriä. Kannattaa kerrata tuonkertainen vastaukseni.

   Polyneuropatia (monihermosairaus) on yleensä symmetrinen sekä motoristen (liike) että sensoristen (tunto) ääreishermojen ja/tai autonomisen hermoston sairaus, jonka syynä on jokin ääreishermoja vaurioittava tekijä. Yleisimmät syyt ovat diabetes, alkoholi, kilpirauhasen vajaatoiminta ja B12-vitamiinin puute. Myös tehohoitopotilaille voi kehittyä polyneuropatia. Elektroneuromyografia (ENMG) on keskeinen tutkimus sekä diagnostiikassa että seurannassa. Hoito kohdistuu oireiden aiheuttajaan. Jos vaikka diabeteksessa päästään parempaan hoitotasapainoon, voi taudin eteneminen pysähtyä. Usein tarvitaan oireenmukaisia lääkityksiä.

   Monihermosairaus ilmenee tavallisesti aluksi alaraajojen, joskus myös yläraajojen ääriosissa. Alaraajojen kärkiosiin menevät hermot ovat elimistön pisimmät ja sen vuoksi myös alttiimmat vaurioille. Oireina on molemminpuolinen sukka- ja/tai hansikastyyppinen puutuminen, pistely ja särky varsinkin yöaikaan sekä tilanteen edetessä myös lihasvoiman heikentyminen. Usein voi lisäksi olla tuntohäiriöitä, esimerkiksi kuuma vesi voi tuntua kylmältä tai päinvastoin ja toisinaan pienikin kosketus aistitaan kivuliaana. Jalkojen monihermosairauden yhteydessä monet kuvaavat kuin kävelevänsä tyynyillä. Oireet alkavat lievinä ja yleensä pahenevat hitaasti kuukausien tai tavallisimmin vuosien aikana. (Sari Atula, terveyskirjasto.)

   Monet lääkkeet voivat aiheuttaa neuropatiaa. Listan kärjessä ovat monet syöpäsairauksien hoitoon käytettävät solunsalpaajat. Monilla muillakin lääkkeillä saattaa olla satunnaisesti samaa vaikutusta, mutta sivuvaikutusten ilmaantuminen ei ole välttämättä kovin yleistä. Jokainen ymmärtää, että syövän tapauksessa on pakko ottaa riskejä. Käyttämilläsi lääkkeillä ja niiden annoksilla riski polyneuropatiaan on joka tapauksessa vähäinen.

   Polyneuropatian hoito kohdistuu perussyyhyn. Tapauksessasi se ei ole mahdollista, koska syy ei ole tiedossa. Neuropaattisessa kivussa vika on hermokudoksessa, jolloin tavanomaiset kipulääkkeet tehoavat heikosti. Peruskipulääke on amitriptyliini tai nortriptyliini, jota otetaan iltaisin annosta hiljalleen tarvittaessa nostaen. Sitä käytetään säännöllisesti. Päätelmät tehosta tehdään vasta useiden kuukausien aikajänteellä. Jos kivusta saadaan vuoden aikajaksolla pois vaikkapa 30 %, voidaan tulosta pitää jo hyvänä. Vaihtoehtoisesti on mahdollista käyttää pregabaliinia, gabapentiiniä, venlafaksiinia ja duloksetiinia. Sähköiskun tyyppisiin tai viiltäviin kipuihin soveltuu karbamatsepiini.

Julkaistu: 18.11.2019

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.