Apu

Sain rajut antibiootit helikobakteeriin – nyt uloste haisee todella pahalle, kuolivatko hyvät bakteerit? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu 27.6.2021

Kysymys:

Minulla on vatsan ­turvotusta ja ilmavaivoja. Ärtynyt suoli, sanottiin. Ulosteesta löytyi helikobakteeri, ja sain kaksi antibioottikuuria. Uloste haisee nyt todella pahalle. Ovatko hyvät bakteerit hävinneet? ­Tarvitsenko vatsahappoja? Mikä avuksi? Tähystys oli normaali. Miten saisin bakteerikannan normaaliksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) diagnoosi perustuu huolellisesti ­tentattuihin esitietoihin ja tyypilliseen oireistoon. IBS:n esiintyvyys on 10–15 prosenttia, ja se on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä.

Helikobakteerin häätöön olet saanut antibioottia. Ei käy ilmi, oliko kyseessä kaksi peräkkäistä kuuria vai yksi satsi, joka sisältää kahta antibioottia ja happosalpaajan. Joka tapauksessa suolesi on esittänyt haisevan vastalauseensa. Iho sekä limakalvot ruoansulatuskanavassa, hengitysteissä ja sukuelimissä muodostavat elimistön rajapinnan ympäristöön. Näitä asuttavat mikrobit (bakteerit, ­sienet, virukset), joita kutsutaan normaalikasvustoksi (normaalifloora). Normaaliflooran mikrobien ja niiden sisältämien geenien kokonaisuutta kutsutaan mikrobiomiksi. Sen koko on huikea: kokonaisgeenimäärä ylittää ihmisen kaikkien solujen geenimäärän monisatakertaisesti (Anna Hannuksela-Svahn).

Mikrobiomi kouluttaa puolustusjärjestelmämme (immuniteetti) erottamaan vaaralliset tekijät vaarattomista ja omien solujemme tuotteet vieraista. Mikrobiomin köyhtyminen altistaa sairauksille. Sen ylläpidossa on keskeistä ihmisen ympäristön pitäminen monipuolisen luonnonmukaisena (biodiversiteetti). Lisäksi ihminen taitaa olla paljolti sitä, mitä syö tai tarkemmin sitä, mitä ruokailuputkistosta imeytyy.

Antibiootit eivät tee normaaliflooralle hyvää, mutta ne ovat mahdollistaneet infektioiden tehokkaan hoidon. Oikea antibiootti oikeassa paikassa voi pelastaa elämän. Suolesi eliöstö toipuu vähitellen. Sinne kannattaa heittää marjoja, kasviksia, kuitua, kalaa ja pehmeitä rasvoja. Probioottitutkimukset eivät minua vakuuta, mutta probiooteista tuskin on muuta kuin taloudellista haittaa. Hauraalle ja sairaalle ne voivat aiheuttaa infektion.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.