Apu

Sain Ketipinorista sydänoireita – mikä lääke toisi unen ilman haittoja? – Apu-klinikka vastaa

KuvatGetty Images
Julkaistu: 25.4.2021

Kysymys:

Ketipinor-lääkitys toi minulle kauan odotetun unen, mutta vajaan viikon käytön jälkeen heräsin kahtena aamuna sydämen muljahteluihin. Lääkäri vakuutti, että voisin jatkaa lääkkeen käyttöä. Tuollaiset oireet mainitaan myös haittavaikutuksissa. Koska isäni suvussa on sydänvaivoja, en kuitenkaan uskalla enää ottaa lääkettä. Viimeksi muljahtelut kestivät yli kaksi tuntia. Mitä tilalle, kun niin monia on jo kokeiltu? Ylivirittyneen hermoston takia uni ei tule ilman lääkkeitä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikean asian havainnollistamiseksi on jälleen palattava klassiseen pelko- ja pako­reaktioon: mummo puolukkasangot molemmissa käsissään kuivassa kangasmetsässä ja karhu perässä. Toki tähän erityistilanteeseen pätee anekdoottimainen toimintamalli, jota en pinttyneenä feministinä kehtaa sen enempää avata. Hädästä elimistölle viestii sympaattinen hermosto välittäjä­aineenaan noradrenaliini, helpotuksen ­huokaisusta (palautuminen) taas para­sympaattinen ­hermosto asetyyli­koliinin avustamana.

Ketiapiinilla (Ketipinor) on antikoli­nergista vaikutusta. Asetyylikoliini välittää elimistössä rauhoittumista ja palautumista (kolinerginen tapahtuma) – siis päinvastaista kuin hädässä tarvitaan. Hädän hetkellä ei ole aikaa käydä tarpeillaan. Kun lääkkeellä on antikolinergista ominaisuutta, se tarkoittaa siis rauhoittumisen vastaista potentiaalia, sitä samaa, mitä sympaattinen hermosto viestii.

Antikolinerginen vaikutus (asetyylikoliinin välittämälle vastakkainen) voi saada aikaan sydämen stimulaatiota, kuten lisälyöntejä. Antikolinergisyyttä käytetään hyödyksi muun muassa sellaisissa lääkkeissä, joilla pyritään hillitsemään virtsankarkailua. Antikolinergin haittoihin kuuluvat muun muassa suun kuivuminen, silmän mustuaisen laajentuminen (haitallista ahdaskulmaglaukoomassa), virtsan kulun vaikeutuminen ja ummetus.

Muistia pidetään valtaosin kolinergisena prosessina, minkä vuoksi antikolinergi voi laukaista seniorilla jopa sekavuuskohtauksen. Pääsääntöisesti antikolinergisesta vaikutuksesta pyritään eroon. On viisautta selvittää jokaisen potilaan lääkityksen antikolinerginen kuorma. Iäkkäillä ja erityisesti muistisairailla tämä on erityisen tärkeää. Onneksi virtsankarkailua voidaan hoitaa nykyään turvallisemmalla lääkkeellä.

Monilla psyykenlääkkeillä on antikolinergista vaikutusta, joka korostuu vanhemmissa valmisteissa. Ketiapiini kuuluu uudemman polven ­psykoosilääkkeisiin, joilla ominaisuus on lievempi. Yölliset lisälyöntisi voivat silti liittyä tähän. Eivät ne vaarallisia ole, mutta häiritsevät untasi, päinvastoin kuin pitäisi.

Ketiapiinia ei suositella unilääkkeeksi, mutta jossain tilanteissa sillä ­saadaan hyvä vaste. Silloin tulee käyttää lyhyttä hoitoaikaa ja pienintä riittävää annosta. Toivon yhä markkinoille 12,5 milligramman tablettia. Koska olet kokeillut monia lääkkeitä kehnoin tuloksin, voisit vielä yrittää minimoida annoksen.

Muita erittäin käyttökelpoisia lääkkeitä ovat amitriptyliini, mirtatsapiini ja doksepiini erittäin pieninä annoksina. Jos ­potilas on tottunut bentsodiatsepiinien (bentso) ahdistusta lievittävään vaikutukseen, hänen on vaikea hyväksyä turvallisempia valmisteita.

Perusteelliset tutkimukset kuitenkin osoittavat, että bentsojen pitkäaikaiskäytöstä luopuminen parantaa potilaiden unta ja terveyttä. Bentsot muun muassa vähentävät syvää unta, jonka aikana ”pesukone” surisee ja puhdistaa aivoja kuona-aineista.

Päivitetty 25.4. – Ilmestynyt 13.3.2021

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.