Tuulilasi

Sadevesiaukkojen tukkeutuminen Renaultissa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tutkiiko Tuulilasi sitä, kuinka autoilijaa opastetaan auton  käyttöohjekirjassa tai huollossa auton kunnossapitoon?  Minulla on 12 vuotta vanha Renault Megane ja kesällä vedenpoistoaukot tukkeutuivat niin, että vesi tulvi lattialle.  Huollatan autoani merkkihuollossa joka vuosi ja pyrin itsekin pitämään siitä huolta.  Luin käyttöohjekirjan enkä löytänyt sieltä mitään mainintaa vedenpoistoaukoista.  Huollossa sanottiin myös, ettei heidän ohjeisiinsa kuulu niiden tarkistaminen.

Soittelin siis maahantuojalle ja heidän mielestään kaikkia auton huoltoon liittyviä asioita ei voi panna huoltkirjaan eikä huoltoon.  Googlasin sitten myös, onko muilla ollut samoja ongelmia ja huomasin, että on.  Jonkinlainen päätös näytti tulleen myös Kuluttajariitalautakunnalta, mutta ei näytä vaikuttaneen Renaultiin mitenkään.  Siispä kysynkin, voisiko Tuulilasi vaikuttaa asiaan mitenkään tutkimalla tilannetta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vedenpoistoaukoista ei taida olla mainintaa kovinkaan monen auton käyttöohjeissa, vaikka niiden tukkeutuminen on tietenkin riesana kaikissa autoissa. Kun ilmanottoaukoista pääsee lehtiä ja vaikkapa koivunsiemeniä ilmanottokaukaloon, ja ne pakkautuvat pohjalle, niin kyllähän ne aaukot tukkiutuvat.

Tuo on sellainen kokemusperäinen asia, joka kiusaa eri olosuhteissa eri lailla. Se putsaaminen pitää vain itse osata tehdä. Olisihan se toki hyvä, jos tuokin opastettaisiin ohjekirjassa, mutta ohjekirjaan ei nykyään mahdu kuin tyhjänpäiväisiä höpinöitä sellaisista asioista, joista jenkkiläiset asianajajat ovat joskus keksineet nostaa syytteitä.

Käyttöohjekirjat ovat aika pitkälle autofirmojen lakimiesten laatimia, niiden tarkoituksena on näyttää noisa lakitupahommissa, että asioista on varoitettu ohjekirjassa. Ei niistä juuri hyödyllisiä tietoja löydy. En usko, että kukaan Suomessa voi vaikuttaa käyttöohjekirjojen sisältöön. Esimerkiksi Citroenin maahantuoja yritti pitkään saada käyttöohjekirjana kehotuksen käyttää maskipeittoa talvella, mutta eipä onnistunut. Nykyisin sentään siellä taitaa olla asiasta jonkinlainen lievä maininta.

Julkaistu: 15.8.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.