Apu

Saako nivelrikkopotilas juosta, Kiminkinen?

KuvatShutterstock
Julkaistu 23.10.2017

Kysymys:

Minulla todettiin lonkassa alkava nivelrikko noin kolme vuotta sitten. Olen 31-vuotias nainen, fyysisesti hyvässä kunnossa ja harrastanut lenkkeilyä 3–4 kertaa viikossa. Lääkäri sanoi, ettei siitä olisi haittaa. Olen kuitenkin kuullut muualta, että ei saisi juosta. Lonkka ei ole juuri vaivannut, joten onko lenkkeilystä haittaa?

Sanna

Näytä vastaus

Vastaus:

Sanna hyvä: nyt on pakko sanoa, että haluaisin todella tutkia lonkkasi ja siitä otetut kuvat, sillä en heti tältä istumalta suostu uskomaan, että siinä vielä kulumaa voisi olla. En väitä olevani tässäkään mikään haka, mutta urani aikana olen ehtinyt nähdä jo kaikenlaista. Vuosia sitten yksityisortopedi suositti potilaalleni tekonivelleikkausta lonkkaan, jossa ei ollut oireilevaa nivelrikkoa. Ei siinä ole tekoniveltä vielä tänäkään päivänä.

Asia on eri, jos on lapsuudessa sairastanut lonkassaan synnynnäisen sijoiltaan menon, Perthesin taudin, epifyseolyysin (reisiluun pään luiskahtaminen kasvuruston kohdalta) tai peräti lonkkaan kohdistuvan lasten reuman. Tällöin lonkkanivelessä on usein primaaristi vikaa, ja se on alttiina nivelrikolle. 

Aivan liian herkästi fokusoidaan katsetta yksittäisiin niveliin, vaikka on se joskus tähdellistä. Ihmisen liikunnallisuutta ja toiminnallisuutta tulee tarkastella kokonaisuutena. Alaraajojen suurten nivelten liikkuvuuteen vaikuttavat keskeisesti kireydet lantion syvissä ja reisien lihaksissa. Nivelten kohdalle paikantuva vaiva ei aina aiheudu juuri siitä rakenteesta. Tyypillisesti lonkka-artroosi tuntuu joskus enemmän polvessa. 

Perussäännöksi voidaan paaluttaa, että selkäruodosta otettujen röntgenkuvien nivelrikkolöydökset eivät keskimäärin korreloi potilaan tuntemiin oireisiin. Tilanne on toki herkempi polvien ja lonkkien tapauksessa, mutta niissäkin pitää aina ja iankaikkisesti muistaa, ettei lääkäri hoida kuvia vaan potilasta. 

En siis suostu hevillä uskomaan, että sinulla olisi vielä nivelrikkoa lonkassa. Todennäköisempää on se, että olet saanut väärän todistuksen. Kehotan sinua unohtamaan koko asian ja keskittymään monipuoliseen liikkumiseen. Pidä lantiosi notkeana, lihaskuntosi hyvänä ja juokse. Sille ei ole minkään valtakunnan estettä. Asfaltti ei ole hyvä kenenkään kintuille, joten suosi metsäpolkuja ja hanki laadukkaat lenkkarit. 

Otetaan kuitenkin teoreettinen esimerkki artroosista. Koska en todellakaan pidä ­termistä alkava artroosi, otetaan esimerkiksi se, että ihmisellä on jo artroosi. Silloin ­liikkuminen on erittäin tärkeää. Nyttemmin on osoitettu ­aiemmasta käsityksestä poiketen, että esimerkiksi  juoksusta tai pikku hyppelystä aiheutuva rasitus ei ole nivelrikolle haitaksi – pikemminkin päinvastoin. 

Toiminnallisuus on keskeistä. Varsin hurjan näköisillä nivelillä olen nähnyt pystyttävän ihmeellisiin suorituksiin, kun liikkumisesta on vain pidetty huolta. Tässä hiljan tuli vastaanotolleni seniorimies, joka oli asetettu lonkan tekonivelleikkausjonoon kuusi vuotta aiemmin. Nyt hän tuli sen vuoksi, jos se leikkaus nyt tehtäisiin.

Ihmiset ovat kuitenkin yksilöitä, jolloin joku voi tarvita leikkausta nopeassakin aikataulussa. Kyse on toimintakyvystä tai pikemminkin sen menettämisen uhasta. Näin ollen arviot tehdään yksilöllisesti. 

Joka tapauksessa heti ensimmäisenä ei pidä puukkoon nivel­rikossa tarttua. Jonkin aikaa voi lähes jokainen tilannettaan seurata. Erityisesti polven tapauksessa artroosin eteneminen kulkee usein aaltomaisesti, joten huonoa vuotta voikin seurata pari lihavampaa. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.