Tuulilasi

Saab ja RE85

Tapio Ketonen

Kysymys:

Luin äsken jutun Saabista ja RE85 polttoaineesta. Siinä kerrotaan että RE85 ei sovi tavalliseen Saabiin..Minulla on Saab 9-5 2,0 A Wagon vm 2004, ajettu 160.000 km. Laitan tankkiin n. 30% RE85 ja loput E95…..Ongelmia ei ole ollut …..voimaa on koneessa enemmän ja kulutus n. 15-20% suurempi kuin jos ajaisin pelkällä E95.

Näytä vastaus

Vastaus:

On eri asia, sopiiko etanoliseos kunnolla moottorille tai toimiiko moottori tällaisella seoksella. Isävainaa ajoi aikoinaan kaverinsa GAZ 51 -kuorma-autolla käyttäen seosta, jossa bensan joukkoon lisättiin naftaa eli dieseliä muistaakseni 20-25 %. Kone kävi etenkin kylmänä hieman yskimällä, ja se jätti jälkeensä myös sinistäsavua, mutta kaipa se sitten hieman tuli halvemmaksi kuin pelkkä bensa, jolla moottori olisi käynyt yskimättä. Kun polttonesteen käytössä annetaan ohjeita, lähtökohta on, että moottorin pitää toimia kynnolla ja yskimättä, eikä käyttöön saa liittyä minkäänlaisia vaurioriskejä. Joissakin olosuhteissa tuo laimennetunkin etanoliseoksen käyttäminen saattaisi teoriassa aiheuttaa vaaraa mäntävauriosta.

Julkaistu: 6.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.