Tuulilasi

Saab 9-3 1.8t vm.2006 / SportSedan

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autolla ajettu 121tkm. Autossa on EPS ja automaattinen ilmastointi. Vaihdelaatikko on manuaalinen 5vaihteinen. Säännölliset huollot tehty, myöskin juuri laatikkoon öljyt vaihdettu sekä jarru/kytkinnesteet.

Kun aamulla autolla lähtee liikkeelle, peruttaa katoksesta pois ja laittaa sitten ykkösvaihteen normaalisti päälle. Kytkimen kun nostaa pois ja auto liikahtaa liikkeelle, kuuluu pienimuotoinen “krats” ääni. Mikähän se vois olla? Ihan kuin jokin kytkeytyisi päälle. Ääntä ei sen jälkeen kuuluu ajon aikana. Eikä pysähtyessä ja uudelleen liikkeelle lähtiessä.

Sillä ei ole merkitystä lähteekö liikkeelle ykkösvaihteella tai kakkosvaihteella. Sillä ei ole merkitystä, onko ilmastointi päällä/pois tai EPS päällä/pois. Kytkimen toiminta on normaalia, se ei luista se ei ole raskas painaa, eikä se täristä. 

Mutta mielenkiintoista olisi tietää mikä autolla liikkeelle lähtiessä antaa tollaisen “krats” äänen? Ja kun sitä ei sitten saa myöhemmin kuulumaan. Ääni heijastuu edestä vasemmalta… Mitään hälyttävää ei ole auton alta löytynyt nosturilla ollessa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Noiden äänien tunnistaminen näin kirjotietun tekstin välitykselä on aika mahdotonta. Käännetäänkö ohjausta siinä peruutusvaiheessa tai katokseen ajettaessa paljon? Jos näin tehdään, silloin syynä voi olla joustintuen laakerointi, tai jousi voi jotenkin kääntyä tai liikahtaa.

Onkohan joku lukijoista havainnut samanlaista ilmiöitä? Jos on, niin onko siihen löytynyt selitystä?

Julkaistu: 17.8.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.