Apu

Onko ruskeaksi mennyt avokado vielä terveellistä syödä? Entä passionhedelmän siemenet? Apu-klinikka vastaa

Kysymys:

Pitäisikö passiohedelmän siemenet pureskella eli ovatko ne terveellisiä? Kuitua ainakin niissä luulisi olevan. Entä rusehtava, ylikypsä avokado – onko se härskiintynyttä rasvaa vai vielä terveellistä syötäväksi? Härskiintynyttä voita tai margariinia ei varmaankaan kannata syödä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nyt tuli niin vaikeita kysymyksiä, että meni ravitsemusterapeutilla sormi suuhun. Useissa marjojen ja hedelmien siemenissä on terveellisiä rasvoja ja hivenaineita sekä E-vitamiinia, joten olisi oletettavaa, että passiohedelmässäkin näin ehkä olisi. Minulla ei ole kuitenkaan varmaa tietoa asiasta, enkä löydä tietokannoista asiaan paneutuvia tutkimuksia.

Pienen epäilyksen varjon siementen pureskeluun jättää se, että joidenkin hedelmien siemenet, erityisesti aprikoosin ja luumun, sisältävät myrkyllisiä aineita syanogeenisia glykosideja. Ne voivat aiheuttaa myrkytyksen suurina annoksina pidemmällä aikavälillä.

Siksi jättäisin varmuuden vuoksi passiohedelmän siemenet pureksimatta. Mutta kuten huomaat, tämä vastaus ei nyt perustu tutkittuun tieteeseen vaan päättelyyn muiden hedelmien ja marjojen siemenistä ja varovaisuusperiaatteeseen.

Sen sain selville, että ainakaan passiohedelmän kuorta ei kannata syödä, sillä siinä on juuri noita mainittuja glykosideja.

Yhdessä passiohedelmässä on Fineli-tietokannan mukaan 5 grammaa kuitua ja 15 mg C-vitamiinia (20 % päivän tarpeesta). Lisäksi passiohedelmässä on jonkin verran A-vitamiinin esiasteita karotenoideja sekä polyfenoleja, joilla arvellaan olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Avokadon hedelmäliha ruskistuu usein siemenkodasta päin kohden nahkaa. Ruskistuessaan hedelmäliha rupeaa maistumaan karvaalta. Todennäköinen syy tähän on, että rasvahapot muuttuvat härskiintyneeksi. Siksi en kyllä söisi ruskistunutta osaa, vaan poistaisin sen ja söisin jäljellä olevan terveellisen osan.

Härskiintynyttä, pahalta maistuvaa voita, margariinia, ruokaöljyä tai pähkinöitä ei pidä syödä. Kerta-annos tuskin aiheuttaa ihmeempää vaaraa, mutta jatkuvasti syötynä on teoreettinen riski. Härskiintyneet rasvahapot lisäävät oksidatiivista stressiä, joka on vahingollista suoliston pinnalla ja myös muutoin elimistössä, jos altistus jatkuu pitkään.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

Reijo Laatikainen, ravitsemus

Katja Murtoniemi, naistentaudit

Tapani Kiminkinen, yleislääketiede

Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka

Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse

”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Julkaistu: 22.6.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.