Tuulilasi

Ruostemaalaus

Tapio Ketonen

Kysymys:

Vaihdettuani autoni 2009 vuosimallin autoon en arvannut joutuvani takaisin wanhojen entisaikojen askarteluihin eli ruostemaalaukseen/-suojaukseen. Takaluukun sisäpinnalla reunassa ja ovien alareunassa kumipalojen juuressa on pikkuruisia röpellyksiä alkavaa ruostetta, jonka haluaisin saada pois.

Mitenkähän tuollaiset pikkurillin kynnen kokoiset alkavat ruosteet saisi kotikonstein pysäytettyä ja paikkamaalattua? Ovat siis melkein näkymättömissä, mutta paikassa on siis ainakin tuossa ovien alareunassa kaksi peltiä vierekkäin ja sinne peltien väliin ei siis pääse. Millaisia ruostesuojausaineita tällaisiin paikkamaalauksiin löytyy nykyään ja kannattaako niitä ovien alareunoja suojata kotikonstein millä muilla keinoilla, kuin pitämällä reuna puhtaana ja vesireiät auki? Auto on väriltään vaalean harmaa ja olisikohan tämä maalattu niillä ns. “vesiväreillä”?.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos ruostekohtiin pääsee käsiksi, ruoste kannattaa raaputtaa pois ja tilalle levittää sinkkipitoista pohjamaalia. Sen kuivuttua päälle on maalattava pitävän kalvon muodostavaa maalia, oikea automaali on paras ratkaisu. Nykyisin käytetään vesiliukoisia automaaleja, mutta kyllä nekin asiansa ajavat. Mikään maali ei pysy, jos alle jää ruostetta.

Ne ahtaat peltiraot ovat hankalia. Niissä ainoa keino on ohuen kotelosuoja-aineen käyttö. Vesireiät pitää rassata suoja-aineen ruiskuttamisen jälkeen auki, jottei vesi ala lainehtia, se ruostuttaa paikat hetkessä.

Julkaistu: 13.5.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.