Apu

Ruoka saa aikaan etovan tunteen, onko syynä hapoton vatsa? Apuklinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 22.11.2020

Kysymys:

Kun saan eteeni lautasellisen ihanneruokaa, tulee lähinnä etova tunne. Pelkään, että ensimmäinen haarukallinen nousee ylös. Viimeksi kivennäisvesi auttoi aloittamaan syömisen. Onko minulla hapoton vatsa vai mikä on vikana? Ikää on täydet 86 vuotta, ja kuntoilen monipuolisesti.
Näytä vastaus

Vastaus:

Kuulostat lähinnä ruokahaluttomalta, mikä on jo laajempi probleema. Itsekin podin sitä sotienjälkeisessä kansakoulussa, kun eteen purjehti lautasellinen klassista makaronivelliä – vieläkin puistattaa.
Olet sen ikäinen, että olet kokenut ajat, jolloin on spekuloitu laajasti vatsan ­happamuuden asteella. Lääketieteen aamuhämärissä 1960-­luvulla potilaalla nieletettiin erilaisia naruja ja pääteltiin sen perusteella, milloin happoa oli liikaa ja milloin liian vähän. Nyt tämä tuntuu hassulta.
Hapottomuuteen voi johtaa atrofinen gastriitti (limakalvo surkastuu), joka voi syntyä heliko­bakteerin tai autoimmuuni­taudin seurauksena. Siitä voi seurata B12-vitamiinin vaje, ja syövän riski on pienesti suurentunut. Vaiva diagnosoidaan vatsa­laukun ­tähystyksen yhteydessä otetuista koe­paloista.
Saatavilla on kaupallisia testipaketteja, joiden suuntaamaton käyttö aiheuttanee enemmän harmaita hiuksia kuin hyötyä. Vatsalääkärit eivät niistä riemuitse. ­Markus Färkkilän mukaan todettua hapotonta mahaa ei yleensä tarvitse ­seurata, koska terveysriskit ovat pienet.
Juominen on tärkeää (ei viinan) – vanhemmiten erityisen tärkeää. Jos ruokailuputki pölisee, voi nieleminen takuta. ­Puolisoni asettaa lautaseni viereen aina kaksi isoa vesilasillista ja komentaa ­juomaan vähintään toisen ennen syömistä. Se todella auttaa.
Ruokahaluttomuutesi on tutkimisen väärti. Pitää sulkea pois ruumiin ja sielun krempat. Tarvitaan käynti omalla lääkärillä, joka arvioi, tarvitseeko ottaa kokeita ja pitääkö se tähystyskin tehdä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.