Tuulilasi

Run-flat renkailla varustetussa autossa mahdollista käyttää myös normaalirenkaita

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kuulin sattumalta “essonpaarikeskustelussa” asiaa runflat-renkaista. Nimittäin eräs henkilö väitti seuraavasti: jos autossa on tehdasasenteisesti nämä kyseiset puhkeamattomat renkaat esim. uudet bmw:t, niin onnettomuuden sattuessa vakuutusyhtiö ei korvaisikaan onnettomuuden kuluja, jos autossa onkin onnettomuushetkellä “normirenkaat” alla. Vakuutusyhtiö edellyttäisi siis runflat-renkaiden käyttöä vakuuden saamiseksi onnettomuustilanteessa.

Itselläni ei tälläistä puhkeamattomilla renkailla varustettua autoa ole, mutta olisi kiva tietää pitääkö tälläinen “tieto” paikkaansa ollenkaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tarina pitää yhtä hyvin paikkansa kuin muutkin kuppilaturinat.

RunFlat-renkaathan eivät ole puhkeamattomat, vaan niillä voidaan jatkaa ajamista rengasta vaihtamatta, jos rengas tyhjenee. Se tyhjeneminen voi tapahtua joko nopeasti tai hitaasti.

Vakuutusyhtiö voi evätä korvauksen, jos tapahtumaan liittyy tahallisuutta tai törkeää varomattomuutta. Tavalliset renkaat ovat laillisia, ja niitä voidaan käyttää RunFlat-renkaiden sijasta, mutta silloin matka katkeaa rengasrikkoon. Koko RunFlat-idea perustuu siihen, että varapyörää ei tarvitse kuljettaa mukana.

Julkaistu: 14.5.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.