Apu

Rintaa korventaa ja röyhtäyttää – Voiko kyseessä olla toiminnallinen häiriö? Mitä se tarkoittaa? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock

Kysymys:

Heti kaulan alta rintalastassa korventaa pahasti. Vaiva ei anna nukkua, röyhtäisyjä tulee. Vaiva ei viittaa refluksiin, koska mahahapot eivät nouse. Onko diagnoosi toiminnallinen häiriö, dyspepsia? Mitä itse asiassa termi toiminnallinen tarkoittaa? Tyhmä kysymys vielä: voiko sairastamani spinaalistenoosi eli selkäydinkanavan ahtauma ”säteillä” näin ylös?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lääkäreillä on ollut tapana asettaa komean kuuloisia diagnooseja vaivoille, joiden syistä he eivät lopulta ole perillä. Essentiaalinen tarkoittaa itsesyntyistä, kuten essentiaalinen vapina tai essentiaalinen hypertonia eli itsesyntyinen verenpainetauti.

Tuskinpa verenpainetautikaan ihan itsestään syntyy. Itseasiassa sen taustalla piilee kehittyneissä maissa hyvin usein liiallinen suolan (natriumin) saanti. Essentiaalisen osuus sairauksissa vähenee sitä mukaa, kun eri oireille löydetään syy.

Näin määritellään toiminnalliset oireet

Neurologian ja psykiatrian erikoislääkäri Risto Vataja määrittelee toiminnalliset oireet näin:

Toiminnallinen kuvaa keskushermoston häiriöitä, joissa taustalla ei ole rakenteellinen vaan toiminnallinen vika, mutta johon liittyy toimintakyvyn lasku.

Potilas kokee oireita, jotka vaikuttavat elämänlaatuun ja joita ei selitä elimellinen eikä psykiatrinen häiriö tai sairaus. Kyseessä on syntytavaltaan heterogeeninen ryhmä oireita ja oireyhtymiä, joissa psykologisten, somaattisten ja ympäristötekijöiden vaikutus vaihtelee.

Ennen kuin vaivan syyksi paalutetaan toiminnallisuus, tulee luonnollisesti tehdä riittävät tutkimukset sairauksien sulkemiseksi pois. Saattoihan sitä käydä joskus niinkin, että ilmavaivoiksi selitetyt oireet paranivat synnytyssalissa tai Ladan takapenkillä.

Närästys ei aina näy tähystyksessä

Koska sinulle on tehty ilmeinen sepelvaltimoiden varjoainekuvaus, melkoisella todennäköisyydellä rinnan polttosi on närästystä. Ei se aina näy tähystyksessä.

Itselleni tuli kolmen vuoden aikana ajoittaisia nielemisvaivoja ja rintakipua. Vaiva ei ollut lopulta toiminnallinen, vaan ruokatorvesta napatuista koepaloista paljastui eosinofiilinen ruokatorven tulehdus, joka on varsin uusi sairaus.

Selkäydinkanavan ahtaus, joka on ilmeisimmin todettu alaselässäsi, ei liity rinnanpolttoon. Varmaan sinulle on tehty ruokatorven ja mahalaukun tähystys, jossa on otettu koepalat myös ruokaputkesta.

Jos näin on toimittu, kokeilisin muutaman viikon tehokasta happosalpaajakuuria alenevin ja harventuvin annoksin.

Julkaistu: 25.7.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.