Apu

Rinnat kipeytyvät liikunnasta, mitä teen? Apu-klinikka vastaa

Katja Murtoniemi

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

KuvatTimo Pyykkö

Kysymys:

Rinnat kipeytyvät usein liikunnan seurauksena, jos juoksen tai käytän vähänkin enemmän ylävartaloani liikkuessa. En tykkää pitää tiukkoja, tukevia rintaliivejä, koska ne tuntuvat puristavilta. Mistä saisin apua vaivaani? Olen 55-vuotias nainen.

(Kuva on kuvituskuva.)

Näytä vastaus

Vastaus:

Liikuntaan liittyvä rintojen arkuus ei ole harvinainen ilmiö. Usein arkuus liittyy hormoneihin, esimerkiksi kuukautiskierron vaihe voi vaikuttaa tai hormonilääkitys voi lisätä oireen voimakkuutta.

Jotta tähän kysymykseen voisi antaa tyhjentävän vastauksen, pitäisi tietää hieman enemmän: Onko sinulla käytössä hormonikorvaushoitoa? Kuinka suuret rintasi ovat?

Turhaa ongelmien lääketieteellistämistä pitäisi välttää, mutta jos kysymyksessä on uusi oire tai se liittyy mahdollisesti aloitettuun hormonikorvaushoitoon, olisi hyvä, että olisit kertaalleen yhteydessä lääkäriisi. Ikäsi perusteella oletkin varmasti käynyt säännöllisesti rintasyöpäseulonnoissa.

Joskus suuret rinnat vaikeuttavat liikuntaa ja voivat muutenkin alentaa elämänlaatua aiheuttamalla erilaisia oireita kuten niska-hartiaseudun kipuja. Tällaisessa tilanteessa lääkäri voi arvioida, voisiko rintojen pienennysleikkauksesta olla apua oireisiin.

Yleensä kuvaamasi oire on vaaraton, vaikkakin harmillinen. Kirjoitit, että et haluaisi käyttää tiukkoja ja tukevia rintaliivejä. Uskoisin kuitenkin, että juuri sopivien ja oikeanlaisten rintaliivien löytymisellä voisi olla ratkaiseva merkitys oireen ilmaantumisen ja vaivan hoitamisen kannalta. Liikuntasuoritus kestää vain rajallisen ajan ja sen jälkeen voi heti vaihtaa toisenlaiset liivit, jos urheiluliivit tuntuvat epämukavilta.

Toisaalta liivimalleja on erittäin moneen lähtöön, joten asiantuntevan liivimyyjän avulla voisi löytyä malli, joka ei kiristä eikä purista, ja kuitenkin tukee sopivalla tavalla liikuntasuorituksen aikana.

Julkaistu: 9.3.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.