Apu

Pallukka rinnassa on kananmunan kokoinen ja huolestuttaa – miksi sitä ei ultrata? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAOP
Julkaistu: 11.8.2021

Kysymys:

Olen 53-vuotias nainen. Vasemmassa rinnassani on ollut ­vuosien ajan kananmunan kokoinen kiinteä pallukka, jollaista ei ole toisessa rinnassa. Mammografiaseulonnoissa rinnasta ei ole löytynyt mitään poikkeavaa. Olen kuitenkin huolissani pallukasta, koska toisessa rinnassani ei ole vastaavaa. Pitäisikö minun mennä gynekologille, jotta saisin asiaan ­varmistuksen ultrassa? Haluaisin ­tietää, miksi mammografiaseulontojen yhteydessä naisia ei tutkita myös ultraäänellä, jos rinnassa on kiinteää kudosta? Olen kuullut, että kiinteän kudoksen sisällä oleva kasvain ei välttämättä näy mammografialaitteissa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ymmärrän hämmennyksesi. Sinulle on tehty kuvaus nyt seulonnassa useamman kerran. Poikkeavaa ei ole todettu, vaikka kerrot vasemmassa rinnassa olleen ­kyhmyn vuosien ajan.

Rintasyöpä on Suomessa naisten yleisin syöpä. Yleensä sen ennuste on hyvä, koska tauti löydetään varhaisessa vaiheessa ennen sen leviämistä. Seulonnalla löydetään noin 40 prosenttia rintasyövistä. Tärkeää on siis myös rintojen tunnustelu, koska merkittävä osa rintasyövistä löytyy sen avulla. Rintasyövän merkkejä voi olla myös verinen, märkäinen tai tumma erite nännistä, sitkeä ihottuma rinnan iholla tai kyhmy kainalossa. Pelkkä kipu tai vihlonta on harvoin syövän merkki.

Iän ja vaihdevuosien vuoksi rauhas­kudos alkaa surkastua. Rintojen koostumuksesta yhä suurempi osa on rasva­kudosta, joka on läpikuultavampaa. Tutkimukset ovat osoittaneet mammografian olevan tässä iässä tilastollisesti paras seulonta­menetelmä. Kaksi rintaradiologia tutkii kuvan. Osa kuvatuista saa varmuuden vuoksi lähetteen lisätutkimuksiin: ultraäänitutkimus ja karkeaneulanäyte. Jatkotutkimuksiin lähetetyistä noin 20 prosentilta löytyy rintasyöpä.

Erityisesti ensimmäisestä 50-vuotiaana tehdystä kuvauksesta tulee jatkotutkimuslähetteitä. Tämä johtuu siitä, että usein ei ole aiempia vertailukuvia, ja osalla tämänikäisistä naisista on vielä kovin tiivistä rauhaskudosta. Lisätutkimukset tehdään yleensä hyvin herkästi, joten ymmärrettävästi ihmettelet, ettei ultraäänitutkimusta ole tehty, kun rinnassa on käsiin tuntuva kyhmy. Selitys tälle voisi olla, että kyseessä on selvästi normaali kudos, mutta vain tiiviimpänä, tai hyvän­laatuinen kysta eli neste­lokero. Joskus kysta näkyy mammografiassa niin selvästi, ettei jatkotutkimuksille ole tarvetta. Jos haluat vielä lääkärin tutkivan muutoksen, suosittelen sinua kääntymään yleislääkärin, gynekologin tai rintamuutoksiin perehtyneen kirurgin puoleen. He voivat tarvittaessa lähettää sinut vielä rintojen ultraäänitutkimukseen, jonka tekee röntgenlääkäri.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.●

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.