Terveys ja hyvinvointi
Rinnan puo­lessavälissä raastavaa kipua ja heti perään takaraivoon turta tunne – Voiko olla sydänperäistä?
23.6.2023
 |
Apu

Kysymys:

Säikähdin taannoin, kun minulle tuli vasemman rinnan puo­leenväliin raastavaa kipua ja heti sen jälkeen takaraivoon turta tunne, joka kesti noin minuutin. Voiko tämä olla sydänperäistä? Vai onko kyse kaula- ja rintarangan välilevynpullistuman oireista? Se minulla on todettu. Olen 65-vuotias tupakoimaton nainen ja ­sairastan tyypin 2 diabetesta ja verenpainetautia. Otanko yhteyttä hätä­keskukseen, jos oire uusiutuu?

Vastaus:

Sattuipa hyvin, kun ensimmäisen kysyjän tapauksessa kerroin tyypillisistä sepelvaltimotaudin oireista. Siispä niihin ei tarvitse tässä enää palata. Oireesi ei todennäköisesti luokitu sydänperäiseksi, ellet löydä aiemmasta vastauksestani siihen sopivia oireita. Tukirangan alueelta heijastuva kipu on todennäköisin selitys tuntemuksillesi.

Olen oppinut kunnioittamaan kovia ja repiviä rintakehän kipuja erityisesti silloin, kun ne heijastuvat lapojen väliin. Silloin on pidettävä kirkkaana mielessä aortan dissekoituma, jossa valtasuonen sisäkalvo repeää äkillisesti ja veri pääsee suonen seinämän kerrosten väliin. Se on harvinainen mutta dramaattinen tilanne ja johtaa usein potilaan menehtymiseen. Aortan seinämä voi pullistua myös ulospäin, mikä on tyypillistä vatsan alueella. Sekin voi puhjeta, jolloin seuraukset ovat hengenvaarallisia.

Aortan pullistuma etenee yleensä nopeasti ja aiheuttaa hätätilanteen. Tapauksessasi kipu meni minuutissa ohitse. Luonnollisesti ja varsinkin jos oire uusi, sen syy pitää selvittää tai ainakin sulkea pois hengenvaaralliset tilanteet.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.