Tuulilasi

Renkaista

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko haittaa jos vaihdan korkeampiprofiilin renkaat autoon? Ainakin olisivat halvemmat ja melua vähemmän.

Näytä vastaus

Vastaus:

Aika paljon riippuu siitä, millaisilla teillä ajat.Jos ajat paljon soralla, auto muuttuu  selvästi paremmaksi, matalaprofiiliset rullaavat enemmän irtosoran päällä. Asfaltilla ohjaustuntuma voi muuttua hieman löysemmäksi, mutta ero on yleensä hyvin pieni. Toki kovin suuria muutoksia ei kannata tehdä, siirtyminen esim. 30-sarjasta 80-sarjaan voi tuoda kovin dramaattiselta tuntuvan muutoksen.

Lähtökohtana on, että rengaskokomuutoksissa pitäisi käyttää ns. vastinkokoja, eli renkaan halkaisijan tulisi pysyä suunnilleen samana. Myös kantavuuden pitää riittää. Leveämpi rengas saattaa myös vaatia leveämmän vanteen. Tarkempaa tietoa näistä löytyy STRO:n kirjasta Rengasnormit, joka pitäisi löytyä jokaisesta rengasliikkeestä.

Toinen pääsääntö on, että vanteen offsetin eli ET-arvon, joka ilmoittaa pyörän kiinnityspinnan etäisyyden renkaan keskilnjasta, pitäisi pysyä samana. Varsinkin leveämpiin renkaisiin siirryttäessä tämä ei tilasyistä aina ole mahdollista. Offsetin muuttaminen saattaa kyllä vaikuttaa aika dramaattisesti ohjauksen vetelyyn.

Julkaistu: 27.7.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.