Tuulilasi

Renkaiden leveyden vaikutus

Tapio Ketonen

Kysymys:

Opel Zafiran alkuperäiset Michelin Energy kesärenkaat vuodelta 2001 65000 km ajettuina alkavat olla kulutuspinnoiltaan 3-4 mm eli pian vaihtokunnossa. Koko on 195/65R15. Joku on kirjoittanut että leveyden lisääminen 205:een parantaa suuntavakavuutta, vaikkei siinä paljoa ole moitittavaa. Eräs kaveri vaihtoi Avensikseen saman koon tilalle Michelin Energysaverit 185 leveinä ja sanoi että hieman on vaappuvampaa meno mutta muutoin auto kulkee kevyemmin kuin vanhoilla renkailla. Itse olisi tarkoitus hankkia samanmalliset renkaat. Kannattaakohan renkaan leveyksillä sen suuremmin hifistellä, onko sillä mitään käytännön merkitystä kun pysytään näin pienissä muutoksissa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos poikkileikkaussuhde on sama, 10 mm muutos leveydessä vannekoolla 15 tuumaa merkitsee vierintäkehän lyhenemistä 2 prosenttia. Kilometrin matkalla pyörä pyörähtää 502:n kierroksen sijasta 512 kertaa. Kyllähän tuo toki tekee kulkemista keveämmäksi. Samalla kuitenkin matkamittariin tulee enemmän kilometrejä, mittarivirhe siis kasvaa. Vaikka siis kulutus mittarilukeman perusteella pienenee, todellinen, mittarivirheellä korjattu kulutus ei siitä juurikaan muutu. Vertailuja voi tehdä esim. tuolta löytyvällä laskimella:

http://www.miata.net/garage/tirecalc.html

Korkeampi rengasprofiili on toki vähemmän tukeva sivusuunnassa, ja samassakin profiilissa leveys tekee tukevammaksi. Ilmatilan kasvattaminen taas lisää mukavuutta, mistä ei sinänsä ole haittaa. Korkeampi rengasprofiili tekee myös luistot helpommiksi hallita, sillä mitä matalampi rengasprofiili, sitä äkillisemmin luisto alkaa, toki korkeammassa nopeudessa.

Kun haetaan mahdollisimman pientä vierintävastusta, käytetään yleensä varsin kapeita ja orkeita renkaita. Leveä rengas pyörii raskaammin. Toki myös ilmanvastuksella on oma osuutensa, toki hyvin pieni.

Tärkein syy matalaprofiilisten käyttöön on sama kuin alumiinivanteidenkin hankkimisessa: ulkonäkö. Käytännössä kumpienkin ostoa perustellaan aivan muilla asioilla, mutta todellisuudessa sieltä taustalta löytyy inhimillinen turhamaisuus.

Julkaistu: 29.7.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.