Tuulilasi

Renkaiden koko-tyyppi merkinnät rekisteriotteessa

Renkaiden koko-tyyppi merkinnät rekisteriotteessa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Rekisteriotteeseeni on merkitty kahdet eri kokoluokan renkaat: 205/60-R16 94V ja 225/50-R17 94V. Onko niin, että vain noita saan käyttää Suomen viranomaisten mielestä vai onko auton valmistaja todennut, että vain noita tyyppejä saat jätkä käyttää?(Chev.Cruze 2.0 Vdci 2010 92 kw). Voinko käyttää siis 225/45R17?

Näytä vastaus

Vastaus:

Renkaiden kokomerkinnät tulevat rekisteröintitodistukseen auton tyyppihyväksynnän yhteydessä. Muitakin kokoja voidaan käyttää, mutta ainakin periaatteessa ne pitäisi hyväksyttää katsastusasemalla, jolloin ne merkitään rekisteröintitodistukseen vaihtoehtoisiksi renkaiksi. Jos pysytellään Rengasnormit-kirjan määrittelemien vastinkokojen puitteissa, muutoskatsastuksia ei yleensä vaadita. Rengasnormit-kirja pitäisi löytyä jokaisesta ammattitaitoisesta rengasliikkeestä.

Renkaiden kokomuutoksia sääntelee vanha Liikenneministeriön rakennemuutospäätös, joka määrittelee, milloin tarvitaan muutoskatsastus. Oleellisin sisältö on, että auto on muutoskatsastettava, jos vanteen nimellishalkaisija poikkeaa alkuperäisestä yli 26 mm, tai jos renkaan leveys poikkeaa alkuperäisestä yli 30 mm.

Katsastusmiesten toimintavapautta rajoittaa määräys, jonka mukaan renkaan ulkohalkaisijaa ei saa suurentaa enempää kuin 51 mm eikä leveyttä enempää kuin 102 mm alkuperäiseen renkaaseen nähden. Jos renkaan ulkohalkaisijaa suurennetaan, on nopeusmittarin näyttämä tarvittaessa korjattava. Nopeusmittari ei saa näyttää liian vähän.

Koko rakennemuutospäätös löytyy tuolta: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1998/19980779

Julkaistu: 24.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.