Tuulilasi

Renkaiden kantavuuden merkitys

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tervehdys! Harkitsen kitkarenkaita kokoa 225/55 R 16 autoon: Opel Astra 1,6i Sport Tourer, jonka omapaino on n. 1430 kg, kokonaispaino voi olla maksimissaan lähelle 2000 kg. Mitä tuo myöhemmin mainittava kantavuus meinaa kyseisen auton rengasvalinnoissa? Siihen suositellaan esim 91V tai esim. 92H renkaita. Miltä kuulostaa 99V rengas? Meneekö se kitkarenkaana kenties liian kovaksi, ja kantavuudeltaan liiallisuuksiin? Entäpä taas esim. 95T, onko se taasen liian “pehmeä”?

Näytä vastaus

Vastaus:

Henkilöautoissa alkuperäisten rengaskokojen kohdalla kantavuusrajat eivät ole uhattuina. Kantavuusindeksi 91 tarkoittaa, että renkaan kantavuus on 615 kg.Li (Load index, kantavuusindeksi) 92  tarkoittaa 630 kg rengasta kohti. Akselimassoina nuo ovat 1230 ja 1260 kg. Astra ei ainakaan rekisteröintitodistuksen sallimilla massoilla ravistele noita rajoja.

Sen sijaa nopeusluokituksen kanssa on enemmän pohtimista. Astra Sport Tourer kulkee hieman yli 200 km/h, joten periaatteessa se tarvitsee H-luokan renkaat. Suomessa suurin ajonopeus on 120 km/h, eikä meillä nopeusluokkiin kiinnitetä sanottavasti huomiota.H-luokan renkaiden suurin  nopeus on 210 km/h ja V-luokalla 240 km/h. T-luokkalaisilla voidaan ajaa 190 km/h, joten Suomeen ne sopivat pehmeytensä ja mukavuutensa ansiosta. Saksaan niillä ei kuitenkaan sovi mennä, koska siellä vaaditaan, että renkaiden luokitusnopeus on suurempi kuin auton huippunopeus.

Alempien nopeusluokkien renkaat ovat pääsääntöisesti pehmeämpiä ja mukavampia kuin korkeampien nopeusluokkien kumit. Meillä kuoppaiset ja karkeat tiet ovat ongelma, joten korkeampi rengasprofiili on tältä kannalta viisaampi ratkaisu. Toki monilla ulkonäkö on tärkeämpi, ja alle väännetään matalaprofiilikumeja.

Julkaistu: 24.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.