Tuulilasi

Rengastestit

Rengastestit

Tapio Ketonen

Kysymys:

Moi. Ihan tuosta teidän rengastestistä muutamia  kysymyksiä jotka on herättänyt itselle kysymyksiä.

1. Mistä renkaat tulivat testiin? Haettiinko ne liikkeestä vai toimittiko valmistajat ne?

2. Tietääkö kuski/arvostelija millä renkaalla milloinkin ajetaan?

3. Miten auto valikoidaan testeitin, koska 205/55R16 rengas A merkki sopii siihen paremmin kun merkki B. Kun taas toisessa autossa tämä voi olla ihan päinvastoin.

Mä oon näitä asioita miettinyt itse ja koskaan en vastausta ole saanut. Ihan vaan luotettavuus tässä on kysymyksessä.

Näytä vastaus

Vastaus:

1. Renkaat tulevat valmistajilta / maahantuojilta. Syy tähän on se, että renkaan rakenteeseen saattaa olla tulossa muutoksia, joita rengasliikkeestä ostettavissa olevissa renkaissa ei vielä ole. On muistettava, että esimerkiksi nyt julkaistu kesärengastesti tehtiin viime syksynä, yli puoli vuotta ennen julkaisuajankohtaa. Sama koskee talvirenkaita. Uudet renkaat esitellään yleensä helmi-maaliskuussa, eikä niitä ole vielä saatavana liikkeistä.

Uusien rengasmallien osalta tarkkailemme myös tilannetta jälkikäteen. Erään renkaan kohdalla kävi taannoin niin, että totesimme myyntiin tulleen ja aiemmin testissämme olleen poikkeavan huomattavasti toisistaan mm. kumin kovuuden osalta. Seosta oli muutettu. Totesimme, että kyseessä ei ollut sama rengas, jonka olimme testanneet. Niinpä jätimme sen testistä pois, eli emme julkaisseet sen tietoja. Olisi muuten pärjännytkin ihan mukavasti.

2. Ilman muuta kuski tietää. Meillä ei ole mitään suuria maestroja, jotka valkoiset hanskat kädessä ajavat autoa ja huutelevat orjia toimimaan nopeammin niissä vaihtohommissa. Pienellä porukalla kun toimitaan, myös kuskit osallistuvat renkaiden vaihtohommiin.

Mutta mitä sillä on väliä, vaikka kuski tietääkin, millä renkaalla ajetaan? Testissä haetaan ominaisuuksia ja tuntumaa sekä joissakin mittauksissa selkeitä mittaustuloksia. Osaava testaaja tuntee aika pian muutenkin, mitkä renkaat milloinkin ovat alla.

3. On totta, että eri renkaiden joidenkin ominaisuuksien sopivuudessa eri automalleihin on eroja. Sopivan testiauton löytäminen ei ole kovin helpppoa, joten auto valitaan sillä perusteella, miten sen katsotaan sopivan testaamiseen. Tietenkin hyvin suuri merkitys on myös sillä, millaisia autoja on saatavissa. Pyrimme kuitenkin valitsemaan hyvin käyttäytyviä ja riittävän suorituskykyisiä autoja, joissa testikoko on normaalisti käytössä.

Julkaistu: 4.4.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.