Terveys ja hyvinvointi
Reisiä särkee öisin, mutta villasukat auttavat kipuun – Mistä se johtuu?
26.6.2023
 |
Apu

Kysymys:

Olen 75-vuotias mies ja kärsinyt kipeytyvistä jaloista. Kipu ilmestyy öisin ja keskittyy lonkan ja polvien väliselle alueelle. Päivisin kipua ei esiinny, ja voin kävellä ja toimia normaalisti. Kun vaiva noin vuosi sitten alkoi, keksin vahingossa helpottavan asian. Aloin pitää öisin nukkuessani jaloissa villasukkia, jolloin kipu helpotti. Olisiko syynä ääreisverenkierron vajaatoiminta? En osaa nukkua selälläni, vaan ainoastaan kyljelläni. Voiko tämä vaikuttaa kipuun?

Vastaus:

Kuluneena vuotena olen itsekin huomannut, miten hyvää apua villasukista on paleleville jaloille. Minua on siunattu laajalla valikoimalla erivärisiä, toinen toistaan kauniimpia luomuksia, joita olen saanut lahjaksi. Viimeistään tässä iässä ymmärrän niiden arvon.

Olen käyttänyt niitä puolisoni kanssa talvisin villasukkakävelyilläkin. Kolme tai neljä paria jalkoihin ja menoksi kevyen pakkaslumen peittävälle raitille.

Kipusi vaikuttaa hyvänlaatuiselta, koska sitä ei esiinny päivällä ja voit astella reippaasti. Tilannehan olisi vakava, ellei mies kärsisi astua. Vaikea sanoa, sanoisi Raid, mistä kipu lopulta aiheutuu, mutta pääasiaksi muodostuu se, että olet löytänyt siihen hyvän avun. Lonkan ja polven välinen kipu maatessa ei ole tyypillistä hermovioille tai verenkiertohäiriöille. Mieleen tulee ensisijaisesti nukkuma-­asentoon liittyvä syy. Pääasia, että olet löytänyt hoitokonstin eikä kyse liene vakavasta vaivasta.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.