Terveys ja hyvinvointi
Minulla on raudanpuuteanemia, mutta sen aiheuttajaa ei löydy millään – Pitäisikö tehdä jotain?
Julkaistu 27.4.2023
Apu

Kysymys:

Olen kärsinyt raudanpuuteanemiasta yli kolme vuotta. Hemoglobiini on ollut alimmillaan 82 ja ferritiini 7. Minut on tähystetty molemmista päistä kolme kertaa, ultrattu ja kuvattu kapselikameralla. Magneettikuvaus on tehty ja sisäelimet tutkittu. Monta kertaa on tankattu rautaa ja punasoluja ilman pysyvää apua. Ulostenäytteessä on ollut verta kahdesti, mutta aiheuttajaa ole löytynyt, ainoastaan divertikkeleitä sigmassa ja vähän peräpukamia, mutta ne eivät selitä asiaa. Vihjaisivat, että näin mennään mahdollisesti maaliin saakka. Olen 77-vuotias.

Vastaus:

Kiitos, kun palaat lempiaiheeseeni, josta olen saarnannut tällä palstalla usein. Sinulla on selvä rautavaje, jota hoidetaan suoneen annosteltavalla raudalla. Sen syytä on etsitty ihailtavan aktiivisesti kuten pitääkin.

Taustalla saattaa näissä tapauksissa olla vuoto ohutsuolen suonimuutoksesta (angiodysplasia), mutta kameratutkimuksessa sitä ei liene löydetty. Jos se olisi löydetty, suonimuutoksia voisi käsitellä laserilla.

Minulla on potilas, joka on ­saanut jo kymmenen vuoden ajan kerran kuussa rautainfuusion. Häneltä löydettiin vuosi sitten muutoksia ohutsuolesta. Niitä on käsitelty jo kaksi kertaa, mutta hänen raudan tarpeensa on vähentynyt vain hieman.

On olemassa potilaita, kuten Sinä, jotka eivät selviä ilman rautainfuusioita. Taustalla voi olla mikrovuoto jostain suolistosta, eikä sitä saada kiinni tai hoidetuksi tai sitten rauta vain ei syystä tai kolmannesta imeydy. Tapauksessasi tulee määrittää yksilöllisin väliajoin hemoglobiini ja rautavarastot (etenkin transferriinin saturaatio). Rautavaje korjataan raudalla, eikä Sinulla suun kautta otettava riitä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.