Tuulilasi

Rattijuopumusrajan ja nopeusrajoitusten historiasta

Rattijuopumusrajan ja nopeusrajoitusten historiasta

Tapio Ketonen

Kysymys:

Rupesi askarruttamaan seuraavat kysymykset katsellessa vanhoja Karpon pätkiä. Milloin on tullut voimaan suomessa rattijuopomusraja? Entä Nopeusrajoitukset?

Näytä vastaus

Vastaus:

Rattijuopumukselle tuli promilleraja 1.4.1977. Sitä ennen ajoneuvon kuljettaminen alkoholin vaikutuksen alaisena oli kielletty. Sen vaikutuksen selvittämiseen oli monenlaisia keinoja, ennen kaikkea käytettiin kliinisiä kokeita. Epäilty esimerkiksi joutui luettelemaan lukusarjasta aina joka kolmannen, häntä käskettiin laittamaan silmät kiinni ja eri käsien etusormet yhteen, häntä kävelytettiin pitkin viivaa ja niin edelleen. Jos kokeista selvisi, ei oltu alkoholin vaikutuksen alaisena.

Tarkoittanet yleisiä nopeusrajoituksia, paikallisia rajoituksiahan on ollut ties kuinka paljon,  kokeiltiin useampanakin vuonna kesäaikaan. Vuonna 1962 kokeiltiin 90 km/h kattonopeutta Uudenmaan, Turun ja Porin sekä Hämeen lääneissä aikavälillä 1.6.-30.9.  Vuonna 1973 otettiin käyttöön tiekohtaiset rajoitukset, ja tuolloin maanteilläkin oli käytössä 120 km/h rajoitus joillakin osuuksilla.

Vuoden lopulla hieman ennen joulua maahan säädettiin energiansäästösyistä 80 km/h kattonopeus. Sitä kesti kesäkuun 1974 loppuun, jolloin otettiin käyttöön likimain nykyinen järjestelmä.

Julkaistu: 15.6.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.