Apu

Rasvaluomet lisääntyivät sädehoidon jälkeen, miten niistä pääsee eroon? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 16.7.2022

Kysymys:

"Olen 71-vuotias nainen ja kärsin rasvaluomista. Ne ovat kauhean rumia ja kutiavat. Raapiessa tulee verta. Niitä on paljon selässä ja rinnassa sekä myös esimerkiksi pakaroiden välissä. Luomia on leikattu ja raaputettu, mutta ne tulevat takaisin ainakin ruskeina läikkinä. Minulta on leikattu rintasyöpä vuonna 2018. Sain sädehoitoa 15 kertaa, minkä jälkeen luomet lisääntyivät rinnassa. Mitä minun pitäisi tehdä, jotta saisin ne pois tai edes vähenemään? Terveyskeskuksessa niille ei tehdä nyt mitään. Käyn mielelläni uimahallissa vesijumpassa ja vesi­juoksemassa."

Näytä vastaus

Vastaus:

Rasvaluomet ovat kuin naava puissa: ne lisääntyvät vanhemmiten. Myös perinnöllisyys vaikuttaa niiden ilmaantumiseen. Praktiikastani muistan heti ikäiseni miehen, joka on iän myötä saanut samat sairaudet kuin edesmennyt isänsä. Lisäksi hän kantaa isänsä lailla ylävartalossaan ja kasvoissaan alati lisääntyvää määrää rasvaluomia (verruca senilis, seborrooinen keratoosi). Hän on niitä täynnä kuin haulikolla ammuttuna.

Rasvaluomi ei ole sairaus vaan pikemminkin vitsaus. Se on ihonvärinen, ruskea tai hyvin tumma, yleensä karhea matala kohouma ihossa. Se kasvaa hiljalleen ­paksuutta ja laajenee. Muutoksen koko vaihtelee muutamasta millistä useisiin sentteihin. Paksuuntunut rasvaluomi murentuu helposti.

Pitkään kestäneet rasvaluomet tummuvat ja saattavat olla lopulta kirjavia tai pikimustia. Niitä tavataan kasvoissa, päänahassa sekä etenkin vartalolla yläselässä ja ylärinnassa, naisilla rintojen alla (Anna Hannuksela-Svahn).

Rasvaluomen oppii kokemuksen varaisesti tunnistamaan vilkaisemalla sitä. Vaikka se saattaa tummua kovinkin, ­periaatteessa se ei muutu pahanlaatuiseksi. Jos diagnoosi ei ole selvä ja herää epäily melanoomasta, kannattaa luomi poistaa näytteeksi riittävällä marginaalilla. Suurempaa muodostumaa lähestytään koepalan otolla.

Rasvaluomia on mukavaa rapsutella ja kaapia ne ihon pinnalta pois tarkoitukseen suunnitellulla metallilenkillä. ­Puudutustakaan ei aina tarvita. Ihotautilääkärit voivat käyttää myös nestetyppijäädytystä. Molemmilla menetelmillä saadaan hyvä tulos. Itse nyppien luomi usein uusii. Rasvaluomia ei voi mitenkään estää. Jos niitä on joka paikka täynnä, poistaminen käy työlääksi. Mielestäni niissä ei ole sinänsä hävettävää, vaan ne ovat pikemminkin osa identiteettiä ja aika usein suvun perintöä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.