Apu

Haaveilemme toisesta lapsesta – Voiko munasolun kiinnittymistä edistää mitenkään? – Apu-klinikka

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 12.9.2021

Kysymys:

Haaveilemme toisesta lapsesta, mutta toivottu raskaus ei ole toistaiseksi alkanut. Ovulaatio on säännöllinen ja follikkeleita hyvin, joten lääkäri epäili haasteita olevan hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisessä. Voiko kiinnittymistä edistää ja millaisin menetelmin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Teillä on hieno haave! Ilmeisesti selvityksissä ei herännyt mitään erityistä huolta, sillä kerrot käyneesi lääkärissä ja myös gynekologinen ultraäänitutkimus on tehty normaalein löydöksin. Et kerro ikäänne tai miten pitkään olette toivoneet uutta raskautta. Jos yritystä on ollut yli vuoden, puhutaan sekundaarisesta lapsettomuudesta. Joka viides pariskunta kärsii tai on kärsinyt lapsettomuudesta.

Edellisen raskauden jälkeen tapahtuneilla terveydentilan muutoksilla voi olla merkitystä. Esimerkiksi joillakin lääke­valmisteilla on epäedullinen vaikutus ­siittiöiden laatuun. Siittiöt ovat harvoin tasalaatuisen täydellisiä, ja joskus voi ­kestää pitkään, ennen kuin toimiva siittiö osuu oikeaan aikaan paikalle kypsän munasolun kanssa. Naisella esimerkiksi umpilisäkkeen tulehdus tai vatsan alueen leikkaukset voivat aiheuttaa ­kiinnikkeisyyttä tai arpia vatsaonteloon.

Kovin paljon ei ole itse tehtävissä hedelmöityneen munasolun kiinnittymisen avittamiseksi. Ei ole kuitenkaan hyvä ­harjoitella maratonille ja toivoa samaan aikaan raskautta, koska evoluution sopeutumismekanismien vuoksi fyysinen rasitus voi saada elimistön siirtämään sivuun ei-elintärkeät toiminnot, kuten lisääntymisen.

Riittävä energiansaanti ja monipuolinen, terveellinen ruokavalio tukee naisen hyvinvointia niin kuukautiskierron kuin raskaaksi tulon kannalta. Erityisruokavaliota noudattavan on tärkeä huomioida tarpeellisten vitamiinien ja hivenaineiden saanti. Kaikille raskautta toivoville suositellaan 500 mikrogramman ­foolihappolisää ja vähintään 10 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa.

Jatkuvaa tulehduskipulääkkeiden, kuten ibuprofeenin, käyttöä kannattaa välttää. Niillä saattaa olla epäedullinen vaikutus kohdun limakalvon koostumukseen. Niin aktiivinen kuin passiivinenkin tupakointi heikentää verenkiertoa. Mitä pienemmistä suonista on kyse, sitä kriittisempää se on. Tupakointia tulisi ehdottomasti välttää. Toivotaan, että uusi perheenjäsenenne ilmoittelee pian itsestään!

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.