Apu

Raskaus ja lääkitys: Toivon raskautta – voiko lääkitykseni estää munasolun irtoamisen? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 5.11.2021

Kysymys:

Toiveenani on raskaus. Käytän lääkityksenä Terolutia, ja olen saanut ohjeen ottaa lääkettä 1 x 3 kymmenen päivää, jonka jälkeen jatkaa annostuksella 1 x 2. Jos kierto on epäsäännöllinen eikä ovulaatiota välttämättä tapahdu, miksi lääkitystä pitää jatkaa pienemmällä annoksella? Eikö pitäisi pitää tauko, jotta kuukautiset voisivat alkaa ja keho ymmärtäisi, että nyt olisi niiden aika? Olen lukenut, että vastaavassa tilanteessa lääkettä pitäisi syödä nimenomaan noin kymmenen päivän kuureina eikä jatkuvasti. Voiko lääke estää ovulaation tuolla annostuksella?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuukautiskierto on yleensä nimensä mukaisesti suurin piirtein kuukauden mittainen. Kuukautisvuodon jälkeen aivolisäke alkaa kypsytellä uutta johtavaa munarakkulaa. Tämän irtoamista kutsutaan ovulaatioksi. Se tapahtuu yleensä keskellä kiertoa ja aiheuttaa osalla naisista toispuoleisia vatsatuntemuksia tai pienen verisen vuodon. Irronneen munasolun tilalle munasarjaan kehittyy keltarauhasrakkula. Jos kypsynyt munasolu ei tapaa hedelmöityskykyistä siittiötä, keltarauhanen surkastuu vähitellen pois, prostaglandiinit saavat aikaan kohdun supistelua ja kuukautisvuoto tulee taas.

Kun kuukautiskierto on epäsäännöllinen ja pitkä, raskauden alkamisen todennäköisyys pienenee hieman, koska ovulaatio tapahtuu harvemmin. Kun kuukautiset alkavat murrosiässä, ne ovat monesti epäsäännölliset muutaman vuoden ajan. Samoin ne muuttuvat epäsäännöllisiksi, kun lähestytään vaihdevuosi-ikää. Myös stressi, laihtuminen tai lihominen, sairastelu tai munasarjojen monirakkulasyndrooma voivat aiheuttaa epäsäännöllisyyttä kiertoon.

Käyttämäsi valmiste on mieto keltarauhashormoni, jolla ei ole vaikutusta munasolun kypsymiseen tai irtoamiseen. Se ei siis estä tai aiheuta sitä.

Keltarauhashormonivaikutuksen aikana kohtu ei pääse supistelemaan, vaan vuoto pysyy poissa. Samaa valmistetta käytetään myös kuukautisvuodon siirtämiseen. Epäsäännöllisten kuukautisten hoitoon määrätään usein ensin 10 päivän kuuri, ja annos on tuo yksi tabletti kolmesti päivässä. Kuurin päätyttyä menee noin 3–4 päivää, kunnes vuoto alkaa.

Tavallisesti tästä eteenpäin lasketaan kierron päiviä. Kun on kierron päivä 15, aloitetaan sama valmiste annoksella yksi tabletti kahdesti päivässä. Pienempi annos riittää, kun hoito aloitetaan tuossa vaiheessa kiertoa.

Uskoakseni ei ole tarkoitus, että käyttäisit valmistetta jatkuvasti, vaikkei se ovulaatiota estäkään. Suosittelen kuitenkin olemaan yhteydessä sinulle lääkkeen määränneeseen tahoon ja varmistamaan vielä ohjeen. Toivottavasti pian tärppää!

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.