Tuulilasi

Pysäköintikiekon käyttövelvollisuus mopoautossa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tarvitseeko mopoautossa eli kevyessä nelipyörässä käyttää pysäköintikiekkoa pysäköintipaikoilla, jossa sen käyttöä vaaditaan? Jos tarvitsee niin tarvitseeko samaan luokkaan kuuluvassa mopomönkijässä?

Internetissä ja monissa lehdissä on ollut asiasta juttua, mutta toiset lähteet väittävät, että ei tarvitse käyttää ja toiset että tarvitsee. Itse kysyin Järvenpään pysäköinninvalvonnasta kirjallisesti niin vastaus oli että Järvenpäässä ei tarvitse, mutta eivät tiedä tarvitseeko muissa kaupungeissa. Kai asiasta pitää olla yhtenäinen käytäntö, eikä voida olettaa, että jokaisen mautoilijan on erikseen selvitettävä millä paikkakunnalla kiekkoa tarvitsee käyttää ja millä ei. Jos kiekkoa tarvitsee käyttää, mihin lakiin se perustuu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymys on mielenkiintoinen. Liikenneministeriön päätös 924/1990 kertoo vain perusasiat kiekon koosta, väristä ja käytöstä.  Tieliikennelain 267/1981 28a §:n ensimmäinen momentti kuuluu näin: Jos pysäköinnin enimmäisaikaa on liikennemerkein rajoitettu, autoa ei saa pysäköidä ilman pysäköintikiekkoa, jos kunta on päättänyt ottaa pysäköintikiekon käyttöön kunnan alueella. Kiekkoa ei kuitenkaan käytetä maksullisella pysäköintipaikalla ja pysäköintikiekon käyttövelvollisuus on liikennemerkein osoitettava.

Tieliikenneasetuksen 182/1982 21 § käsittelee lisäkilpiä. Siellä sanotaan seuraavaa:

Lisäkilvet 856 a ja 856 b Lisäkilvellä osoitetaan pysäköintikiekon käyttövelvollisuus autoa pysäköitäessä sekä pysäköintiin liittyvä aikarajoitus.

Eli Mikael Agricolan katekismusta lainaten: Mitä se on?

Mönkijä tai mopoauto eli kevyt nelipyörä eivät ole autoja. Niinpä pysäköintikiekon käyttövelvollisuus ei koske niitä. Mutta pysäköintikiekon käyttövelvollisuus liittyy autoillakin pysäköintiä koskeviin aikarajoituksiin, ja näitä aikarajoituksia on noudatettava kaikilla ajoneuvoilla, myös mönkijöillä, kevyillä nelipyörillä, moottoripyörillä ja mopoilla.

Jos siis mopoautoon ilmaantuu pysäköintivirhemaksu, jonka syynä on pysäköintikiekon käyttämättä jättäminen, se kannattaa palauttaa virheellisesti määrättynä. Järvenpään pysäköinninvalvonnan vastaus olisi voinut kuulua myös niin, että Järvenpäässä noudatetaan lakia, mutta he eivät tiedä, noudatetaanko sitä muualla.

Julkaistu: 16.6.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.