Apu

Iäkäs isäni pyörtyi saunassa – voiko se kertoa sydänongelmista? Apu-klinikka vastaa

KuvatJohanna Myllymäki
Julkaistu 18.2.2022

Kysymys:

Olin iäkkään isäni kanssa saunassa. Hän valahti aivan valkoiseksi ja kävi toistaitoiseksi. Oli työn ja tuskan takana raahata hänet sieltä vuoteeseen, jossa hän sitten selvisi vähitellen. Pitäisikö hänen sydäntään tutkia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Puhtaus on puoli ruokaa, sanoi vanha kansa. Jospa nykypolvi ymmärtäisi ­viimeinkin, miten tärkeää hygienia on. Perusasiat korostuivat aikana, jolloin antibiootteja ja rokotuksia ei ollut. ­Rokotuskielteisen pää saattaisikin ­kääntyä, jos hänet palautettaisiin aika­koneella noihin oloihin.

Sauna on suomalaisuuden ikoni. Kun 1970-luvulla opiskelin Helsingin yliopistossa, siellä vaikutti persoonallinen patologian professori Harald Teir. Hän oli paitsi syöpätutkija myös innokas saunamies, joka toimi seitsemän vuotta ­Suomen Saunaseuran puheenjohtajana. ­Teirillä oli verkostot hallussa. Epäilemättä hänen elämänsä merkittävimpiä hetkiä oli saunominen silloisen Yhdysvaltain vara­presidentin George Bushin kanssa Vaskiniemen savusaunassa. Arvostan henkilö­kohtaisia kontakteja.

Saunan terveysvaikutukset alkavat olla yleisessä tiedossa. Klassisesti saunassa synnyttiin ja myös ruumiit pestiin siellä. Saunassa ihminen rauhoittuu. Maltillinen löyly ei ole vaaraksi sepelvaltimotaudissakaan, sillä mieto lämpö laajentaa verisuonia ja verenpaine laskee.

Verenpaine laskee etenkin seisomaan noustessa ja löylyistä pois könytessä, kun saunan kuumuus vaihtuu pesuhuoneen tai peräti ulkoilman viileyteen. Tämä altistaa pyörtymiselle.
Tapani Kiminkinen

Saunomiseen, etenkin yksin saunomiseen, liittyy silti tunnettuja vaaroja. Saunassa saattaa paitsi käräyttää kiukaassa takapuolensa myös muuttua palvilihaksi sammuttuaan humalassa lauteille. Verenpaine laskee lauteilla istuessa ja etenkin seisomaan noustessa ja löylyistä pois könytessä, kun saunan kuumuus vaihtuu pesuhuoneen tai peräti ulkoilman viileyteen. Tämä altistaa pyörtymiselle. Tunne on tuttu myös itselleni. Polvet monta kertaa notkahtaneet, kun on juossut itsensä henkihieveriin ja on siten valmiiksi neste­vajeessa ja syöksyy sitten saunaan ja sieltä nahka höyryten ulos. Silloin esipyörtymisen oireet ovat pakottaneet laittamaan äkkiä pään polviin.

Isäsi pyörtyi saunassa. Tällaisessa ­tilanteessa potilas toimitetaan pitkälleen ja kohotetaan hänen jalkojaan. Saunassa se ei helposti onnistu, joten pyörtyminen ”pitkittyy”, kuten isäsi tapauksessa. Pitkällään ollessa tajunta palautuu yleensä nopeasti, mutta toipuminen voi kestää vanhalla iällä pitempään. Pyörtyneen pulssi tuntuu ja hengitys kulkee. Kokemukseni perusteella hoivakodin asukas voi olla tällaisessa tilanteessa pyörällä päästään parikin ­tuntia, mutta palautuu sitten vähitellen.

Riskitilanteita pyörtymiselle ovat esimerkiksi saunominen, rivissä seisominen tai hoivakodin aamupuurolla istuminen. Pyörtymiseen liittyy yleensä esioireita, kuten heikotusta ja näkökentän hämärtymistä ennen lihastonuksen pettämistä. Jos niistä ei kerro, ulkopuolinen ei oireita välttämättä huomaa. Yllättävissä tilanteissa ja muutenkin pitää aina tarkistaa potilaan pulssi ja hengitys, minkä tärkeys kävi ilmi taannoisessa Suomi–Tanska-jalka­pallo-ottelussa.

Etenkin vanhempana ja pyörtymisten uusiutuessa on tarpeen varmistaa, ettei sydämen oma tahdistin ala piiputtaa (SSS, sick sinus syndrooma) ja kuunnella aorttaläppä, jonka vaikea ahtautuminen altistaa pyörtymiselle ylös noustessa. Isäsi tilanne saunassa on tyypillinen, minkä vuoksi on turvallisinta, ettei vanhana ­saunota yksin. Toimit siis aivan oikein saunoessasi hänen seuranaan. Jos tilanne uusii tai huolettaa, hyväkuuloisen lääkärin suorittama sydämen kuuntelu ja sydänfilmin tutkiminen eivät olisi ­pahitteeksi.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.