Tuulilasi

Putsaamalla paremmaksi?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autokauppiaat vakuuttelevat kysyttäessä, ettei asiakkaalta vaihdossa tulevan auton vahaus ja imurointi vaikuta hyvityshintaan millään lailla – se kuitenkin myllytetään, vahataan ja sisäputsataan ennen kuin myydään eteenpäin. Itse ajattelisin, että puhdas, vastavahattu auto antaa vaikutelman, että ajokista on pidetty hyvää huolta. Vähän kuin stailattu myynnissä oleva asunto, eihän niillä kalusteilla ja tekstiileillä pitäisi olla mitään merkitystä, mutta – kyllä vaan on.

Kun vaihdokille on sovittu tietty hyvityshinta ja uutta autoa joutuu odottamaan muutaman kuukauden, asiakkaan käyttäessä vanhaa autoaan luovutuspäivään asti; jos tällä aikavälillä autoon joudutaan vaihtamaan vaikka tuulilasi, akku ja pakoputki, silloinhan se on paremmassa kunnossa ainakin näiltä osin, olisiko tällöin perusteltua neuvotella hinnasta uudelleen? Itse en ainakaan juurikaan pesisi vanhaa autoani, jos olisin jo tilannut uuden – jos pesemättömyyden seurauksena auto alkaisi ruostua, miten tällaisessa tapauksessa todennettaisiin, ettei ruostetta ollut jo silloin, kun liike arvioi, paljonko se siitä hyvittää? On toki tapauksia, joissa on ajettu vaikkapa kymppitonni parissa kuukaudessa, jos ei ole sovittu kiinteää rajaa, paljonko kilometrejä saa kertyä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Autoliikkeiden arviomiehet ovat kyllä ammattilaisia, ja he pystyvät aika hyvin näkemään auton kunnon, mutta varsinkin jos auto on hyvässä kunnossa, siisteys ei ainakaan heikennä autosta saatavaa mielikuvaa.

Nuo pitkät jonotusajat ovat hankala asia, ja niitä on vaikea ymmärtää. Autonvalmistajat valittavat, ettei kauppa käy, mutta kuitenkaan ne eivät ennätä valmistaa riittävästi autoja kohtuuajassa. Kuukausi tai pari on normaalia, mutta esimerkiksi Skodan myyntijohtaja kehuo viime talvena, että uudella Octavia RS:llä on sama toimitusaika kuin ihmislapsella, siis yhdeksän kuukautta. Tämä ei enää ole järkevää.

Jos autoon tehdään noita mainitsemiasi korjauksia, kyseessä ovat kuntoa ylläpitävät korjaukset, jotka ovat pakollisia, jotta autoa voidaan käyttää. Eivät ne paranna auton kuntoa oleellisesti siitä, millainen se oli kaupoista sovittaessa. Yleensä myös edellytetään, että autosta huolehditaan normaalisti, vaikka kaupoista olisi jo sovittu. Normaaliin huolehtimisen kuuluu myös säännöllinen peseminen.

Parin kuukauden aikana kertyvät kilometrit tuskin ovat ongelma, mutta tuo yhdeksän kuukautta on jo tosi pitkä aika. Sen kuluessa autoon voidaan joutua teettämään huolto tai jopa useampikin ja jopa ostamaan uusia renkaita. Eiköhän kauppoja tehtäessä kuitenkin käy selville, miten paljon kilometrejä normaalisti kertyy. Jos tähän tulee tuntuva muutos, asiasta on viisainta keskustella myyjän kanssa.

Julkaistu: 4.9.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.