Tuulilasi

Pulttien määrä

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen kiinnittänyt huomiota, että ainakin Peugeotin tila-autoissa esim 3008, 5008, Renault Captur ja muutamissa muissakin “isoissa” autoissa renkaat kiinnitetään neljällä pultilla. Pienemmissäkin autoissa alkaa 5 pulttia olemaan vakiintumaan päin. Tuntuu hieman oudolta, että tila-autossa jossa on 16" ja sitä suuremmat renkaat on vain neljä pulttia. Onko renkaiden pulttien määrällä jokin oleellinen merkitys? Vaikuttaako se kestävyyteen, turvallisuuteen ja millainen on neljän pultin vannetarjonta verrattuna viisikkoon.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ennen vanhaan ranskalaisissa autoissa käytettiin pyörien kiinnitykseen vain kolmea pulttia. Kyllähän pulttien lujuus riittää, ja jos vanne on riittävän tukeva, sekin kestää. Kiinnitys viidellä pultilla rasittaa vannetta tasaisemmin, mutta viime kädessä kysymys on vanteen mitoituksesta.

Julkaistu: 25.8.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.