Apu

Pullistunut kylkikaari muistuttaa ilmapalloa – mistä on kyse, Kiminkinen?

KuvatJohanna Myllymäki
Julkaistu 27.7.2019

Kysymys:

(Kuvituskuva)

Vasen kylkikaareni on pullistunut. Se näkyy vähän, kun kädet ovat alhaalla, mutta kädet nostettuina ­näkyy voimakkaasti. Tuntuu kuin kylkiluiden alla olisi ­jotain ylimääräistä. Kipuja ei ole. Vasemmalla kyljellä nukkuminen tuntuu ilkeältä. Pelottaa. Tupakoin. Tuntuu kuin vasemmalle kylkiluiden alle olisi laitettu pitkulainen ilmapallo. Tämä vaiva on ollut ­ehkä 2–4 viikkoa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Monella vatsanahka kylkikaarineen pullistuu näinä yltäkylläisyyden aikoina. Tämä on ylivoimaisesti yleisin syy pehmeisiin vatsan alueen makkaroihin terveillä ihmisillä.

Alueen turvotus voi liittyä ­ilmaan paksusuolessa, jolloin tilaan liittyy kipuilua (kaasu turvottaa suolta, mikä aistitaan kipuna). Luonnollisesti ­ilma vajenee piereskelemällä, jolloin kipukin lientyy.

Perna sijaitsee vasemmalla ylävatsalla. Se poistaa verenkierrosta vanhentuneita punasoluja ja toimii verihiutaleiden varastona ja voi joskus erityisesti verisairauksissa suurentua jopa koko vatsaontelon täyttäväksi. Toinen munuainen sekä haima sijaitsevat nekin vasemmalla, mutta tuskin koskaan ne kasvaintenkaan tapauksessa suurentuvat niin paljon, että ne tuntuisivat makkarana kylkikaaressa.

Joissakin tilanteissa maksa, joka pääasiallisesti sijaitsee oikealla kylkikaaressa, voi laajentua niin paljon, että sen lohko yltää vasemmalle.

Harvinaisempi tilanne on se, että kylkeen tuleva hermo jää pinteeseen selkärangan tasolla niin pahasti, että sen toimimattomuus halvaannuttaa kyljen lihaksiston ja syntyy pullistuma. Harvinainen vaurio voi syntyä myös leikkauksessa. Varsinaisia tyriä ei yleensä ­kylkikaareen kehity.

Vuosikymmenten aikana vastaanotollani on käynyt silloin tällöin samanlaisia oireita valittavia. Mikäli potilas tuntee itsensä terveeksi ja myös aistinvaraisesti sellaiselta vaikuttaa, en ole koskaan löytänyt vaivan takaa vakavaa sairautta. Yleensä tilanne on linkittynyt vatsanpeitteisiin kerty­neeseen maalliseen hyvään.

Pelko pitää kuitenkin poistaa. Sen vuoksi on syytä käydä lääkärissä, joka leipoo käsin vatsaasi ja pyytää ultraäänitutkimuksen. Muiden testien tarve arvioidaan siinä samalla. Tupakoinnista sinun tulee luopua. Jos muita tutkimuksia ei todeta aiheellisiksi, tulee käryttelyn vuoksi keuhkot kuvata. Siinä ei sinun tapauksessasi säteily mene hukkaan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.